IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови корекции за 166 млн. лв. са наложени по европрограми до края на 2013 г.

Най-големи са за ОП "Околна среда" и "Регионално развитие", а най-честите нарушения са по обществени поръчки

15:02 | 03.06.14 г.
Финансови корекции за 166 млн. лв. са наложени по европрограми до края на 2013 г.

Финансови корекции за общо 166 млн. лева са били наложени по оперативните програми по Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз към 31 декември 2013 г., показват данни на KPMG България.

Консултантската компания е изготвила анализ на причините за налагане на финансови корекции като част от проект „Подпомагане работата на Централно координационно звено при изготвяне на процедурите и правилата за управление на средствата от ЕС за програмен период 2014 - 2020 г.”.

Пълният анализ е публикуван на сайта на Единния информационен портал за Структурните фондове на ЕС eufunds.bg.

KPMG подписа договор за изготвянето на анализа на 27 януари т. г. Обхватът на договора включва анализ на причините за налагане на финансовите корекции, прогнозиране на обема на финансовите корекции и предлагане на пакет от мерки за намаляването им.

Данните показват още, че над три четвърти от финансовите корекции са наложени по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ - съответно 91,7 млн. лева и 36,3 млн. лева, като представляват съответно 55,2% и 22% от общия размер на наложените финансови корекции. На практика по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ по двете оперативни програми е наложена финансова корекция, посочва се в анализа.

Финансовите корекции по програмите „Административен капацитет“, „Конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“ достигат съответно 11,4 млн. лева, 10,1 млн. лева и 13,5 млн. лева. Заедно те представляват 21% от всички финансови корекции.

По оперативните програми „Транспорт“ и „Техническа помощ“ са наложени най-малко финансови корекции – съответно 2,5 млн. лева и 500 хил. лева, отчитат анализаторите, т. е. 2% от всички наложени финансови корекции.

Около три четвърти от корекциите са свързани с възлагането на обществени поръчки, констатира още консултантската компания. От тях около 95% са индивидуални финансови корекции и отново са налагани заради нарушения при процедурите за избор на изпълнител по проектите.

Размерът на наложените финансови корекции на общини достига 117 млн. лева, което представлява 74 на сто от наложените индивидуални финансови корекции на бенефициентите.

Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още