IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В акции са вложени 36% от активите на ОББ Балансиран фонд

15:16 | 09.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
В акции са вложени 36% от активите на ОББ Балансиран фонд
В акции са вложени 36% от активите на ИД ОББ Балансиран Фонд АД към 7 март, в дългови ценни книжа са инвестирани 49% и в ликвидни срества – 14%, стана ясно на пресконференция днес.

Вложенията в акции на дружества от индекса SOFIX имат дял от 21,2% в активите на ИД ОББ Балансиран фонд АД към 7 март, а акции на дружества извън SOFIX съставляват 14,8% от активите на фонда. Максималният дял от активите, който ИД ОББ Балансиран Фонд АД може да инвестира в акции, е 50%, като тук влизат максимален дял в акции на чужди емитенти - 5% и максимален дял на инвестиции в акции извън SOFIX - 30% от активите на фонда.

"Залагаме основно на компании от индекса SOFIX, защото те са по-ликвидни и са се доказали във времето, докато компаниите от по-широкия индекс BG40 са по-малки и по-волатилни. Извън SOFIX притежаваме почти само акции на БТК", каза изпълнителният директор на ОББ Асет мениджмънт Пламен Цветанов.

В момента сме вложили средства в 20 емисии акции, 10 емисии корпоративни облигации, включително ипотечни, и в 5 емисии ДЦК, уточниха от дружеството.

В началото на публичното предлгане на акции от ИД ОББ Балансиран Фонд АД на 31 януари 2005 г. нетните му активи са били 1,21 млн. лв. при нетна стойност на една акция 109,9 лв. Към 7 март нетните активите са 3,8 млн. лв., а нетните активи зад една акция са 121,78 лв.

"Ръстът на активите на фонда изненада дори нас", каза изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис. Според него в момента инвестиционното дружество има 170 акционери, основно физически лица, включително петима чужденци. При учредяването си инвестиционното дружество е имало 17 акционери.

През 2005 г. гръцкото управляващо дружество Диетники ще придобие 10% дял в ОББ Асет Мениджмънт. В момента Диетники управлява 21 фонда в Гърция с активи 8,5 млрд. евро и 14 люксембурски инвестиционни дружества с активи 0,5 млрд. евро.

Общо в Гърция активите на инвестиционните дружества са 34 млрд. евро, или 30% от спестяванията на населението. Според Кацанис при влизането на България в Европейския съюз нетните активи на българските инвестиционни дружества ще бъдат между 800 млн. и 1 млрд. лв.

Вече е започнала подготовката за учредяване на инвестиционно дружество с по-агресивен инвестиционен профил, тоест по-голям дял на акциите в портфейла му и очакванията на Христос Кацанис са то да бъде регистрирано до края на 2005 г.

"Очакваме по-плавно движение на цените на акциите в следващите месеци. Очакваме 2005 г. да е добра за инвеститорите, но не в такива размери, като през последните 2-3 години", каза Пламен Цветанов.

На въпрос относно мнения в Коментари на Investor.bg, че ОББ не е успяла да въведе всички поръчки по време на търговете за продажба на акции от БТК и по този начин е ощетила клиенти, Христос Кацанис даде следния отговор:

"През този период в клоновата мрежа на ОББ са влизали стотици хора. Има два случая, които са резултат от действия на банката, другите случаи са резултат от грешки в други институции".

Мариян Йорданов

Свързани компании:

ИД ОББ Балансиран Фонд АД(5UBA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още