IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството иска повече българско участие в ремонта на Марица-изток 2

08:27 | 06.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството иска повече българско участие в ремонта на Марица-изток 2
Японската "Мицуи" поръчвала материали за модернизацията от чужбина


Изпълнителят на проекта за реконструкция и модернизация на ТЕЦ "Марица-изток 2" - "Мицуи-Тошиба", да увеличи участието на български фирми в проекта над записаните в договора за ремонта на централата 15 процента, е поискал енергийният министър Мирослав Севлиевски в официално писмо до японската фирма в понеделник.

"Поканих "Мицуи" да преразгледа възможностите за включване на български материали, съоръжения и труд при изпълнението на модернизацията", съобщи вчера Севлиевски. Искаме и да разберем защо изпълнителят например поръчва румънски вместо български материали за ремонта на централата, обясни енергийният министър.

Договорът за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ "Марица-изток 2", който беше подписан през 2003 г., е на стойност от 226 млн.евро. Той определя, че български фирми трябва да имат минимум 14,36 на сто участие в проекта. Документът предвижда, че българското участие в ремонта може да бъде увеличено до 15 %. Това е изключително неравноправна клауза, смятат обаче експерти. Традиционно във всички големи инвестиционни проекти държавата залага задължителното условие български подизпълнители да имат сериозно участие, коментираха те.

Севлиевски е в правото си да иска вкючването на повече български фирми в ремонта, защото заемът, с който той се извършва, е 100% държавно гарантиран, заяви заместник-председателят на работната група по управление на проекта Димитър Кишкинов.

"Мицуи-Тошиба" обаче вече е предоставил спедиторските услуги по проекта на турски фирми, а част от съоръженията за централата са поръчани в Македония, Чехия и Румъния, каза Кишкинов.

По време на вчерашната среща на работната група по изпълнението на модернизацията на ТЕЦ-а представителите на "Мицуи" отново са се противопоставили на решението на съвета на директорите на "Марица" за назначаване на консултант по проекта.

Преди няколко седмици консорциум от пет фирми, сред които и международната компания "Парсънс", спечели търга за консултант на ремонта. Съветът на директорите на "Марица" вече одобри консорциума за консултант и договорът с него ще бъде подписан до дни. Енергиният министър Севлиевски е категоричен, че модернизацията трябва да бъде контролирана от консултант.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още