IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да се развива икономиката, трябва да има конкурентна среда

13:03 | 23.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
За да се развива икономиката, трябва да има конкурентна среда
За да се развива икономиката, трябва да има конкурентна среда, да се реформира държавната администрация, както и да се постигне структурно и реално децентрализиране на властта, смята Александър Божков, който участва заедно с други политици и икономисти в кръгла маса под наслов "Икономическата политика на България 2005-2010 г.", съобщи Dnes.bg.

Различни аспекти и планове на икономическото развитие на страната в близките пет години обсъждаха политици, икономисти, неправителствени организации. Основните си тези представиха Центърът за икономическо развитие и Институтът за икономика и международни отношения.

За да има добра икономическа среда, е нужна ефективна митническа администрация, повишаване качеството на образование, реформа в социалното осигуряване, развитие на съдебната система, развитие на пазара на земя. Членството ни в ЕС е сериозно предизвикателство пред страната ни, смята още Божков. Валутният борд според него трябва да се запази.

30-35 на сто трябва да е участието на държавата в икономиката, е мнението на бившият министър на промишлеността. Според него системата на държавната администрация трябва да се оптимизира.

По отношение на данъчната политика трябва да се гарантира свободно движение на хора, стоки и услуги; да се намали данъчното бреме, развие данъчната администрация, а икономическият растеж да е 8-10 на сто в следващите пет години.

Според експертите от Института за икономика и международни отношения присъединяването на страната ни към ЕС предполага прехвърляне на акцента в областта на координацията на политиките от МВФ и СБ към ЕЦБ и ЕК. Те смятат, че макроикономическата стратегия, защитена от страната ни в преговорите по главата за икономическия и валутния съюз, е трудно съвместима с ангажиментите, поети в останалите сфери. Именно за това е нужна нова макроикономическа стратегия и нова финансова рамка.

Според експертите от Института за икономика и международни отношения са нужни по-висока заетост и намаляване на търговския дефицит. Българската икономика трябва да отбелязва темпове на растеж 6,5 - 8 на сто.

От Института за икономика и международни отношения искат нулеви начисления ДДС за хляба, млякото, научната литература, лекарствата и парното. ДДС да бъде намален до 17 на сто, а срокът за възстановяване да бъде сведен до 30 дни.

Прокуратурата трябва да е под пряк обществен контрол - прокурорските и следствените звена според експертите от Института за икономика и международни отношения трябва да станат част от изпълнителната власт. Нови НК и НПК искат още от института.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още