IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Карабашев и Еврофинанс създадоха управляващо дружество

16:41 | 04.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Валентин Карабашев и Еврофинанс създадоха управляващо дружество
Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение за извършване на дейност като управляващо дружество на “Сентинел Асет Мениджмънт” АД. Дружеството ще извършва управление на дейността по инвестиране в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на акции, осъществявано от инвестиционни дружества на принципа на разпределение на риска и/или управление на портфейлите на други институционални инвеститори.

Учредители и акционери на дружеството са Валентин Карабашев и Еврофинанс АД, притежаващи равни дялове (по 50%) от капитала на дружеството. Валентин Карабашев бе вицепремиер по времето на премиера Любен Беров. По-късно той бе сред основателите на един от най-големите приватизационни фондове – Златен лев.

От няколко месеца Карабашев вече не е изпълнителен директор на управляващо дружество Златен лев капитал АД. Според последни данни Карабашев притежава 17% от капитала на Българска консултантска група, което притежава 50% от УД Златен лев АД.

Никола Зикатанов обаче е управител на регистрираното в Кипър Изола Ентърпрайсиз ЛТД, като компанията притежава 100% от Изола Бългериан инвестмънт ЕООД, което от своя страна притежава 100% от Коридо ЕООД (с управляващ Мильо Зикатанов). Коридо ЕООД държи 50% от УД Златен лев капитал АД. Изола Бългериан инвестмънт ЕООД е най-големият акционер в ИД Златен лев АД с 0,33% от акциите му. Нетните активи на ИД Златен лев АД към 3 май са 8,52 млн. лв.

Според регистъра на Комисията за финансов надзор 85% от Евро-финанс АД са собственост на Чавдар Кънчев, бивш изпълнителен директор на Булбанк, участвал в преговорите по уреждане на българския външен дълг към Лондонския клуб.

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор издаде на “БенчМарк Финанс” АД разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник в чужбина.

Регулаторният орган издаде разрешение на инвестиционен посредник “Кепитъл Маркетс” АД за извършване на сделки по чл. 54, ал. 1, т. 3 от ЗКППЦ, а именно: управление на индивидуални портфейли от ценни книжа и/или пари с изключение на портфейли на инвестиционни дружества и пенсионни фондове.

На днешното си заседание Комисията потвърди проспект за вторично публично предлагане на общински облигации, издадени от община Шумен. Емисията е в размер на 4 000 000 лева, разпределени в 4000 обикновени, необезпечени облигации с номинална стойност 1000 лв. всяка. Срокът на емисията е 60 месеца, годишният лихвен процент е фиксиран на 8.70%. Средствата по заема ще се използват по програма за рехабилитиране на уличната мрежа в гр. Шумен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още