IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите ще гласуват против промяната на пенсионния модел

Не може толкова сериозни промени на пенсионен модел да се правят без дебат и обсъждане с работодателите, твърди Найден Зеленогорски

10:14 | 17.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Реформаторите ще гласуват против промяната на пенсионния модел

На заседание на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) вчера е взето решение той да гласува против обявената от ГЕРБ промяна на пенсионния модел. Това обяви пред Нова телевизия заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

По думите му механизмът на вземане на решението е тревожен. „Според нашето споразумение с ГЕРБ решенията се вземат с консенсус, какъвто с РБ не е постигнат. С нас дори нямаше разговор – нито Радан Кънев, нито аз, нито вицепремиерът Меглена Кунева бяхме информирани, че се готви подписване на такъв меморандум (между правителството и синдикатите - бел. ред.)“, заяви Зеленогорски.

Според депутата и председателският съвет на РБ, в който влизат председателите на партиите от блока, част от които дори са министри в кабинета, също не е бил информиран за решението на ГЕРБ. 

„Аз разбрах от телевизията, че има подписан меморандум. Смятам, че е абсолютно недопустимо, когато сме част от управлението и сме коалиционни партньори, това да се случва“, заяви Зеленогорски.

„Не може толкова сериозни промени на пенсионен модел, въведен преди 15 години от десните политически сили, които сега Реформаторският блок наследява, да се правят просто така – без дебат, без обсъждане с работодателите, без общо решение с коалиционните партньори от РБ“, категоричен е Зеленогорски.

„Предложението на реформаторите е да се отложи вземането на това решение, защото то няма връзка с бюджет 2015“, допълни Зеленогорски и заяви, че в сряда започват консултации с ГЕРБ и финансовия министър.

Той даде пример с работещ, който в момента има 7-8 хиляди лева по личната си партида в пенсионен фонд след 15 години работа. „Сумата ще стане вероятно 20 хил. лева до края на трудовия му стаж, а ако човекът ги прехвърли в НОИ, няма гаранция, че тези пари ще ги вземе като част от пенсията си след години, защото парите му отдавна ще са използвани от НОИ за пенсии на солидарен принцип“, поясни Зеленогорски.

По повод на вчерашното гласуване в бюджетната комисия на предложението от ГЕРБ за пенсионните промени, които са били подкрепени от ДПС и ПФ, но не и от членовете на комисията от РБ, Зеленогорски заяви, че ако подкрепата за меморандума означава промяна на мнозинството, конституирано при създаването на кабинета, то това представлява голям проблем за блока.

„Искам да разбера защо работещ пенсионен модел се променя в „12 без 5“ без обсъждане“, добави Зеленогорски и предположи, че това се прави, за да се запълни дупката в бюджета на НОИ. Въпросът е, че тази дупка трябва да се запълва с икономика и с вноските на работещи хора, които плащат осигуровки, а не да се търсят такива начини, които са извън всякакъв консенсус, подчерта той.

Зеленогорски обяви, че днес блокът има среща с всички работодатели и ще обсъди с тях промяната. Всички са против нея, подчерта още той и допусна, че вероятно има нужда да се дадат гаранции за добро управление, ефективност и добра доходност на пенсионните фондове, но това е друга задача и няма връзка с рязка промяна на добре работещ пенсионен модел, в който хората вече имат собствени партиди и трупат лични средства за пенсиите си.

Според другия гост в студиото - Димитър Главчев от ГЕРБ, предложението за пенсионната реформа се представя превратно. По думите му от 1 януари всички, които излизат на пазара на труда, ще имат възможност да решават къде да се трупат парите им за пенсии.

Родените след 1959 г. ще решават дали да преместят парите си от универсалния пенсионен фонд в НОИ, или не. Ако не се предприеме нищо, ще се взема пенсия и от двете места, поясни той. „Който иска доходност, остава там (в универсалните фондове), който иска сигурност, отива в НОИ", добави Главчев, според когото това е справедливо решение.

Предмет на дискусия по думите му е дали ще бъде разрешено на потребителите на по-късен етап те да променят решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, викаш БСП ще даде на Бойко 8 Милиарда.Мисуиш Уи?По-скоро ДПСОще преди изборите се видя че се очертава съвпадане на интересите и вижданията на ГЕРБ и ДПС.После по време на преговорите се установи 100% принципно припокриване на позцициите на двете формации и една такава коалиция щеше да е стабилна ( двупартийна а и ДПС е надежден партньор) ама чича ти Боко го фана срам да се гужне с Местан дето толко плю по него, па и ЕвроНародната бащица му каза да не се *бава и...... ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
РБ може да спре реформата само по един начин да оттегли подкрепата си към кабинета, защото БСП ще подрепи реформата и тя ще мине. Време е за оставката на Борисов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Да, за съжаление предполагах такъв сценарий. Бо Бо си мисли, че РБ е ДПС и ще гласува по команда, докато му отърва да е във властта, но на някои хора ни беше ясно, че такъв сценарий ще се случи. За съжаление се случва много бързо.Да видим сега Бо Бо дали ще си преглътне егото или ще прокара закона заедно с ДПС. Очертава се СОФИКС у тиквите, Кредитен рейтинг - У ТИКВИТЕ, Инвестиции - У ТИКВИТЕ ( сметай например Алианц как се радва на тези неща и кой голям инвеститор би дошъл да инвестира в мащабен проект в страна, в която подобна огромна стъпка се предприема в 12 без 5)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
lareman
преди 9 години
да бе да вземат от мен и да дадат на *** или на тези които се осигуряват на минималното.Голяма идея предлагаш...то трябва мисъл за реформа,а не да се мести от едно място на друго,защото и тези пари ще свършат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 38
mnz
преди 9 години
Реформаторите като са се хванали на хорото да играят и да мълчат.Като няма пари е нормално да се реформира пенсионната ни система. Да се вземе от там където има и да се разпредели солидарно натам където няма. Какво по-нормално от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още