IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 февруари

07:56 | 09.02.15 г.
Преглед на печата за 9 февруари

Плановете за скок на приходите от хазарт напълно се провалиха

в. Сега

Промените в облагането на хазарта не доведоха до ръст на приходите в хазната. Постъпленията през 2014 г. са се сринали с близо 20 млн. лв. Приходите падат въпреки изваждането на светло на част от онлайн хазарта и осуетения в последния момент опит за налагане на по-ниски такси за офлайн оператори. Това става ясно от данните на НАП и Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за постъпилите приходи от хазартна дейност през миналата година. От 2014 г. НАП отговаря само за събирането на данъка от игралните автомати и казината, а ДКХ отговаря за събирането на такси за всички останали видове хазартни игри.

От облагането на хазартни съоръжения като игрални автомати и казина през 2014 година НАП е събрала 53.5 млн. лв. Постъпленията са съизмерими с тези от предходната година. При този вид хазарт данъкът е 15%, като ставката не бе променена.

Партиите не си дават високите субсидии

в. Сега

Поредният опит да се намали по законодателен път държавната субсидия за партиите изглежда обречен на провал. Миналата седмица отцепилият се от Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев внесе проект за промени в Закона за политическите партии, с който се залага таван на субсидията от 5 лв. на глас, вместо сегашните 11 лв. Проверка на "Сега" показа, че повечето парламентарно представени политически сили дори не са обсъждали въпроса, а отделните депутати по-скоро клонят към запазване на статуквото.

Заплатите скочиха със 158% за 10 г

в. Стандарт

Заплатите скочиха със 158% за последните 10 години. А натрупаната инфлация за същия период е само 51%, сочат официалните данни на Националния статистически институт. Средната заплата за декември 2004 г. е била 318 лв., а за септември 2014 г. (за когато са последните данни на НСИ) е 820 лв. Като най-бързо растат заплатите в секторите, където възнагражденията са най-ниски - селското стопанство и в сектора хотелиерство и ресторантьорство. Оказва се, че за 10 години покупателната способност на населението е скочила точно два пъти. А с доходите си можем да купим двойно повече хляб, сирене, салам, дрехи, мебели и битови уреди, отколкото преди 10 години. Например през 2004 г. със средния доход за цялата година човек е можел да си купи само 382 кг свинско месо, сочат официалните данни на НСИ. А сега членовете на семейство със средни доходи могат да си купят два пъти повече месо за една година. За това допринесе и световната финансова криза, която доведе до задържане на цените.

Либия била на ръба на фалита

в. Новинар

Западът алармира, че Либия може да се окаже във фалит, ако добивът на петрол в страната и цените на международните пазари продължат да падат.

Предупреждението за мрачното бъдеще на африканската страна беше отправено в общо комюнике на САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания.

Западните страни изтъкват, че са силно разтревожени от икономическите последици от политическата криза и бюджетния дефицит, който потенциално може да погълне всичките финансови приходи на Либия, ако положението не се стабилизира.

Немски компании с апетит към инвестиции в Бургаско

в. Новинар

Представители на немска компания от металопреработващия сектор са проучили на място възможностите за инвестиции в индустриалната зона на Българово, съобщи Дарик.

Вниманието на фирмата от Германия е било привлечено най-вече от стратегическото разположение на технологичния парк.

Според кмета на Българово Йордан Йорданов връзката с автомагистрала „Тракия" и близостта до летище и пристанище, както и наличието на жп гара на около 2 км от зоната са екстрите, които привличат интерес от страна на инвеститорите.

Държавата започва продажба на фондовата борса

в. Капитал Daily

Управляващите подготвят трети опит за приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Този път намерението е операторът да бъде продаден до края на годината, при това в пакет с Централния депозитар (ЦД). По информация на "Капитал" двете дружества ще бъдат включени в новия списък за раздържавяване, който Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подготвя и вероятно ще бъде одобрен от надзорния й съвет във вторник. Сделката има подкрепа на икономическия екип на правителството, затова, ако има кандидати, вероятно ще се случи. Целта отново ще е малката местна борса да стане част от по-голям чужд пазар. Желаещите още не са преброени, но през миналата година интерес за покупка е бил проявен от германската Deutsche Boerse, каза източник от изпълнителната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още