IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BG40 на отрицателна територия за първи път от седем дни насам

14:20 | 01.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
BG40 на отрицателна територия за първи път от седем дни насам
Индексите на БФБ-София прекъснаха ръста си от последните дни и днес приключиха деня на отрицателна територия. След три поредни борсови сесии с повишение, днес SOFIX приключи деня със спад от 0.8% до ниво от 727.16 пункта.

Широкият BG40 загуби цели 1.2% от стойността си до ниво от 107.88 пункта след шест поредни сесии на повишение.

“Спадът на индексите днес се предопределя от неизвестността покрай протеклите избори. Невъзможността на БСП и ДПС да формират самостоятелно управление поставя досегашните управляващи НДСВ в силни позиции в провеждащите се преговори за коалиционно управление. Очаквам през следващата седмица, при успешно формиране на кабинет, тенденцията на повишение на цените на БФБ-София от тази седмица да продължи. Интересът на спекулативно настроените играчи ще привлече холдинговите дружества и някои от силно подценените дружества в SOFIX”, каза за Investor.bg Мирослав Георгиев, инвестиционен консултант на СТС Финанс.

Понижение днес регистрираха акциите на почти всички холдингови дружества, като книжата на Албена Инвест загубиха 5.8% от стойността си до средна цена от 9.72 лв., а тези на Доверие се понижиха с 3.15% до средна цена от 4 лв. за брой и изтъргуван значителен обем от над 16 000 акции.

Спад от 2% регистрираха и книжата на Индустриален Холдинг България и Централна кооперативна банка съответно до нива от 2.95 и 5.90 лв. за брой.

Сред дружествата на отрицателна територия бяха и книжата на Кремиковци. Вчера стана ясно, че комбинатът ще намали производството си на готови изделия от стомана през третото тримесечие на 2005 г. с 20 на сто до 80 000 т, а мярката се предприема заради стагнацията на международния пазар.

Днес акциите на металургичното дружество се понижиха с 4.8% до средна цена от 14.99 лв. за брой и изтъргуван обем от над 1 850 акции.

Силен спад, при изтъргувани над 1 700 акции, регистрираха и книжата на Биовет. Акциите на пещерското дружество се понижиха с 4.7% до средна цена от 10.06 лв. за брой.

В края на деня офертите при дружеството завършиха силно раздалечени една от друга съответно на нива от 10.39 лв. продава и 9.80 лв. купува за брой.

Сред губещите бяха и акциите на Проучване и добив на нефт и газ, които при изтъргуван обем от 137 акции регистрираха понижение от цели 7.8% до средна цена от 40.10 лв. за брой.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още