IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 15 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:42 | 15.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 15 май

В България

Не е важно как ще бъдат изчислени щетите от играта на санкции между Запада и Русия – косвени или преки, а е важно те да бъдат отменени. „И България, и ЕС, и Русия губят от санкциите“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Освен това министър-председателят е поискал от парламентарната група на ГЕРБ да предложи разсекретяването на влоговете и кредитите в КТБ, включително на партии, лидери, депутати и други.

Междувременно НСИ отчита ръст на наетите и средната работна заплата. Наетите по трудово и служебно правоотношение в България към края на март се увеличават с 26,5 хил., или с 1,2% спрямо края на декември 2014 г., като достигат 2,23 милиона души.

И през тази година може да се наложи извеждане на мощности от енергийната система на България. Потреблението е ниско – традиционно за сезона, а температурите не са толкова високи, за да се налага включване на охлаждащи уреди.

Комисията за защита на потребителите забрани на телеком да включва в договорите си заблуждаваща информация за дължимата сума при ползване на мобилен интернет. За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 хил. лв.

По света

Въпреки възраженията на своите европейски партньори гръцкият финансовият министър Янис Варуфакис продължава да настоява на своите планове за преструктуриране на дълга. Страната му ще се нуждае от повече време за изплащането на заемите към Европейската централна банка, заяви отново министърът.

Действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) имат положителен ефект върху инвестициите, потреблението на домакинствата и развитието на потребителските цени, счита президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Китай планира да инвестира 50 млрд. долара в инфраструктурни проекти в Бразилия. Средствата ще бъдат вложени в в автомобилни части, енергетика, пристанища, хидроелектрически централи и железопътни линии.

НАТО ще търси възможности за засилване на сътрудничеството си с Европейския съюз (ЕС) и държавите в Европа, които не членуват в Алианса, чрез обмен на информация и повече военни обучения.

Главният инвестиционен директор на Pimco Виржини Мезоньоф напуска поста след по-малко от година и половина на фона на изместването на фокуса на фонда извън пазара на акции.

На борсата

Капиталовите пазари в региона на Централна и Източна Европа се развиват на различна скорост, а консолидацията на пазарните оператори е желана от инвеститорите и е неизбежна. Едно от предизвикателствата ще бъде растящата нужда от финансиране за малките и средни предприятия.

Препоръчваме

Помните ли какво представляваше факсът? Дали телевизорите ще последват неговата съдба и ще изчезнат - на този въпрос отговоря главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още