IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 65 са желаещите да строят завод за преработка на отпадъци в София

15:52 | 03.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Над 65 са желаещите да строят завод за преработка на отпадъци в София
Сред кандидатите е японската корпорация “Ебара”

Към момента в Столична община има подадени над 50 оферти и 15 инвестиционни предложения за изграждане на завод за преработване на отпадъци, обявиха от общината. До 10 август трябва да бъдат одобрени критериите, по които ще бъде избран конкретен инвеститор.

Тръжната документация ще бъде изработена до средата на месец септември, а до края на септември ще стартира открита процедурата по избор.

Сред водещите критерии при избора на инвестиционно предложение ще бъде икономическата целесъобразност на проекта. Друго изискване е технологията да отговаря на всички европейски екологични изисквания.

Днес комитетът за управление на отпадъците се запозна с предложение за изграждане на завод за преработка на отпадъците на японската корпорация “Ебара”.

Японската корпорация предлага технология за изграждане на завод на модулен принцип. Трите модула са за сепариране и рециклиране, за производство на компост и за производство на газ. Технологията е почти безотпадъчна, тъй като предвижда и допълнително стопяване на пепелта.

До края на месеца корпорацията ще внесе официално инвестиционно предложение. Президентът на японската корпорация ще посети София на 2 септември, за да направи презентация на проекта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още