IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 1 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:36 | 01.10.15 г.
Акцентите в бизнеса на 1 октомври

В България

Депутатите в Народното събрание често намират причини да се скарат помежду си. В поредната причина се превърна целенасоченото подпомагане на изоставащите региони – Северозападна България, планинските и полупланинските райони. Народните представители не приеха предложенията на група депутати от ПФ, но подкрепиха предложенията за поправки в същия Закон за регионалното развитие на МРРБ.

За сметка на това без дебати депутатите от парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление приеха на първо четене новия Закон за управление на средствата от ЕС. Новият закон предвижда за управлението на средствата от ЕС да отговарят Министерският съвет, заместник министър-председател или министър на европейските фондове и министърът на финансите.

Прехвърляме се на финансова тематика - през август 28-те банки, опериращи у нас, печелят нови 98,8 млн. лв. Това е третата по големина печалба от началото на годината, след като в първия месец на 2015 г. секторът записа положителен финансов резултат в размер на 121 млн. лв., а през юли банките спечелиха 110,4 млн. лв.

Подобряващи се перспективи за България пък прогнозират от Ernst & Young. Консултантската компания очаква увеличение на износа и вътрешното потребление тази година, като запазва прогнозата си от юни за растеж на БВП през 2015 г. от 1,9%, а в бъдеще се очаква потребителското търсене да се увеличава постепенно.

Оперативните данни на ЕСО обявени днес показват, че към края на септември българските производители на електроенергия са изнесли 8,42 млн. мегаватчаса. На годишна база износът се увеличава с 31,7%. Една от причините за ръста на износа е и увеличеният капацитет на мрежата за износ към Гърция до 700 мегаватчаса.

По света

Войната в Сирия е една от най-важните теми на деня. Русия и САЩ разглеждат няколко варианта за уреждане на конфликта в Сирия, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след среща с американския държавен секретар Джон Кери. Двамата са единодушни, че е необходима координация на въздушните операции на Русия и на водената от САЩ международна коалиция.

Един от важните въпроси по темата в момента обаче е защо Путин реши да прати сега руската армия в Сирия? В регион, където Русия почти няма приятели и разполага само с един съюзник, връзката със Сирия е изключително важна за Кремъл. С подкрепата на Москва династията Асад винаги е била против спонсорирания от САЩ мирен процес в Близкия изток.

Сред най-актуалните теми напоследък е и скандалът с Volkswagen. Както автомобилната компания, така и FIFA напоследък бяха разтърсени от скандали, но двете организации реагираха по напълно различни начини. Експертите вярват, че има някои ценни уроци за мениджърите от начина, по който двете организации се справиха с кризите.

Миннодобивната компания Glencole също изживя сериозна криза през последните дни, като акциите ѝ преминават през безпрецедентна волатилност. За това кое нанесе повече щети на инвеститорите в акции в Европа – сривът на гръцките банки през лятото или този на цената на книжата на Glencore през септември, четете тук.

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите. Дали обаче не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса? В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен. Вижте как това се отразява на компаниите и служителите.

На борсата

КФН съобщи, че към момента Златен лев брокери ООД, с настоящо наименование Цитадела кепитъл мениджмънт ООД, не може да осъществява дейността си като инвестиционен посредник. Освен това финансовият регулатор предупреждава за рисковете от инвестиции в т.нар. „криптовалути“.

Препоръчваме

Сложните процеси в компаниите са абсолютният враг на ангажираността на днешните служители  на компаниите, тъй като заради тях хората работят все повече, но постигат по-малко. Същевременно служителите нямат достъп до достатъчно умни технологии, които да им помогнат да работят “по-умно”, по-бързо и по-добре. До какви други заключения достигат в доклада си SAP - вижте тук.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още