IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден?

Според мениджъри на частни компании 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди

10:17 | 01.10.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите, припомня Fastcoexist. Сега американците работят малко по-дълго – средно по 8,7 часа на ден, въпреки че повечето време преминава в проверка на електронната поща, срещи и Facebook, отколкото в изпълнение на официалните задължения. Дали не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса?

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен.

„Мисля, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм разработчик на приложения Filimundus. “Да останете концентрирани върху конкретна работа в продължение на осем часа си е огромно предизвикателство. За да се справим с това, ние смесваме различни неща и правим почивки, за да направим деня по-поносим. В същото време ни е трудно да се справим с частния си живот извън работа. Искаме да прекарваме повече време със семействата си, искаме да учим нови неща и да правим повече физически упражнения. Искам да видя дали има начин нещата да се комбинират“.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден през миналата година и казва, че промяната не се е отразила особено на това как работят хората. Мениджърският екип просто поискал от служителите да не ползват социални медии и лични разсейвания и премахнал някои от редовните седмични срещи.

Впечатлението ми за момента е, че е по-лесно да се концентрираш по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, имаш издържливостта да го направиш, но и останала енергия, когато излезеш от офиса“, казва Фелд.

Компанията не е единствената, която пробва идеята. Brath, друга технологична стартиращ компания, осъществява подобна стъпка още преди три години. За тях едно от най-големите предимства е това, че им помага да наемат и запазват служителите си.

Подобно нещо се случва и в обществения сектор. В скорошен експеримент медицински сестри от държавен старчески дом успяват да преминат към 6-часов работен ден със същото заплащане. В този случаи това наистина струва повече пари. Но разходите се компенсират от по-добра грижа за пациентите, тъй като медицинските сестри не са толкова изтощени.

Експериментът със старческия дом е временен и може да не се превърне в официална политика. През 90-те години някои други шведски старчески домове и дневни центрове за грижи пробват с 6-часови работни дни, но след това се връщат към 8-часови заради разходите. Но промяната в частните компании може да стане по-бързо.

Във Filimundus промяната не води до никакви недостатъци, а компанията успява да получи една и съща продуктивност всеки ден.

Наистина, има моменти, когато нещо трябва да бъде направено веднага и човекът не е на разположение, защото си е тръгнал от офиса, но това може да се случи и при 8-часов работен ден“, казва Фелд. „Някои хора твърдят, че това е скъпа инициатива на компанията, но това се базира на конвенциалната идея, че хората са 100% ефективни през целия 8-часов работен ден“.

Всеки, който работи в компанията, внезапно се оказва с повече енергия. „Най-големият резултат, който не успях да предвидя, беше нивото на енергията, което усетих сред колегите си“, казва той. „Те са щастливи, когато си тръгват от работа и са щастливи, когато се върнат на следващия ден. Не се чувстват уморени или изтощени. Това помогна и на работните групи да работят по-добре заедно и виждаме по-малко конфликти и спорове. Хората са по-щастливи“.

Той смята, че шестчасовият работен ден е фундаментален за успеха на компанията.

Вярвам, че днес ценим повече времето си, отколкото парите“, казва Фелд. „Абсолютно съм сигурен, че все повече хора ще избират повече свободно време пред по-висока заплата. Преминаването от 8 часа към 6 часа работа ни помогна да разпространим посланието си, че инвестираме в служителите си. Вярваме, че щастливият екип е абсолютен приоритет за една успешна компания. Ако служителите ви са щастливи, и компанията ви ще е щастлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

44
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
За да нямат време да похарчат спечеленото, значи някой им взема времето!Такава игра няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Постепенно ще се стигне до положението да работим когато искаме..---това няма как да стане и всеки човек, който си изкарва хляба с реален труд и работи с реални клиенти го знае. За алъш вериша не говорим. В него включвам и всякви финансови измами, като банкиране и игране на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
коки
преди 8 години
International media have gone crazy for the idea that Swedish employers are introducing a six-hour work day, but for those of us living in the Nordic nation, the hype has little to do with the reality, writes The Local's Editor Maddy Savage.....More :http://***.thelocal.se/20151001/why-sweden-is-a-long-way-from-six-hour-days
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Постепенно ще се стигне до положението да работим когато искаме, стига работата да се свършва навреме и качествено. Това е най-естественото нещо в крайна сметка, а не графици, системи за следене и надлъгване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
То е ясно защо - при тяхната висока производителност и осемчасов работен ден, не могат да се вържат двата края между произведеното и употребяваното. А и нямат време да похарчат спечеленото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 2
verimg
преди 8 години
Автоматизацията неминуемо води до ефекта - хората си лежат и пари валят от небето - няма нужда да работят. Все пак поне на някои от тях се надявам да им присветва - прекалената "автоматизация не е драга на Главния Автоматизатор". Иначе може да се автоматизираме на ***** си накрая :)А и има доста странични ефекти - човек, който не работи - само глупости започват да му идват в главата. Увеличаване на престъпност и т.н. Според мен престъпността няма основа социалното положение, а умственото състояние - иначе българските пенсионери щяха да са диви гангстери, а просещите на Запад роми - примерни граждани. Автоматизация с прости(необразовани) хора не води до добро, а от друга страна самата автоматизация води до затъпяване, липса на стимул за мислене, така че незнам какво ще става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
прав си, но основните спорове тук във форума са, не дали с леко намаление работата става по ефективна, а дали намаляването не е неизбежно заради автоматизирането на процесите. Според второто е проблема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 2
verimg
преди 8 години
Това е просто 'Ефектът на новото'. Всеки е ентусиазиран, когато му намалят работата или увеличат заплатата. Поне първите няколко месеца. И дава повече от себе си. Но няма вечно да е така - трябва да се види къде е границата - може би някъде около 4-часов ден и 4-дневна седмица. Повече - вече ще е критично за каквато и да било дейност.В общи линии критерият е следният - измъчи един човек максимално , после леко го отпусни и дой ще изкопае асфалта. Така се хващат рибоци . Така се изсмуква енергията на хорицата. С благо. А ако не потръгне - може да се пробва и друг вариант - със зор и тояга. Има и междинен - с благо, ама тоягата да седи виртуално отгоре. Или - бачкаш тук и трайкаш, или - тоягата - нали я виждаш. Всичко това е инструментариум на ЕйчАр-ите. Леко казано безсмислена професия, защото няма начин да обхванеш всички аспекти на човешкото същество. Но - опитите продължават с частичен успех дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
drmkkk
преди 8 години
Атанасио, я погледни пак тука данните за БВП/човек, и помисли малко, дали графиките дето си ги изтипосал са верни:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
пак по същия начин, но с една смяна повече и с по добри роботи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още