IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 16 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:08 | 16.10.15 г.
Бизнес акцентите на 16 октомври

В България

Водещата новина в страната е, че в четвъртък вечерта беше убит нелегално влизащ в България имигрант. Вероятната причина за смъртния случай е рикошет от куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай, обяви на извънредна пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

България е отказала днес да даде въздушен коридор на самолет на Министерството на извънредните ситуации на Русия с хуманитарен товар за Сирия. Мотивът е, че не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката, която е постъпила на 14 октомври, а полетът е трябвало да бъде на 16 октомври.

Руската държавна компания РСК МиГ пък заяви, че няма да продължи да обслужва самолетите МиГ 29, ако България подпише договор за ремонт на изтребителите с Полша. Правителството на България е дало мандат на военния министър да подпише договора за ремонт на двигателите РД-33 с Полша.

И една новина от енергийния сектор: енергийната зависимост на България е значително под средното ниво за ЕС, но през последните години се отчита плавно повишение. От 2011 г.  до 2013 г. енергийната зависимост се повишава от 36% до 37,8%.

Дали предложеният от здравното министерство данък „вредни храни“ ще реши здравословните проблеми на българите? Продължават споровете на икономисти, здравни работници и диетолози по темата, а какво точно казват те - вижте в посветената на темата статия.

По света

Бежанската вълна продължава да е на челно място в дневния ред в Европа. Оказва се, че мнозинството от германците искат да се организира референдум по въпросите за приема и разселването на бежанци в страната. Според резултатите 64% от анкетираните са „за” това гражданите да могат да гласуват на референдум за миграционната политика.

По другата актуална тема - Гърция, дни преди мисията на кредиторите на страната финансовият министър Евклидис Цакалотос поиска „по-гъвкав преглед“ на реформите, тъй като те имат сериозни социални последици. Сигналите от еврозоната и МВФ са, че не трябва да има забавяне или облекчаване на договорените досега мерки.

азширението на „Северен поток“ намалява шансовете за реализация на „Турски поток“, смята директорът на френската въгледобивна асоциация OME Сохбет Карбуз. Той посочва още и че по отношение на „Турски поток“ неясни остават сроковете на реализация и обема на доставките и обвинява за това двойните стандарти на ЕС.

На другия край на света гуверньорът на Японската централна банка  Харухико Курода заяви, че ръстът в цените, ако изключим прясната храна и енергията, е по-голям от 1%, което показва, че цялостната инфлация в Япония се подобрява. Вътрешното търсене ще се подобрява поради това, че компаниите и домакинствата използват доходите си, за да увеличат разходите си, а не толкова да спестяват.

И една финансово-технологична новина: в Швеция дигиталните плащания са станали толкова повсевместно разпространени, че всеки, който се опитва да извърши трансакция с пари в шведска банка, може да провокира подозрителен поглед или обаждане в полицията.

На борсата

Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания (на Българска фондова борса от 2013 г. насам е успешно. В рамките на 30-дневния период бяха подадени заявки за записване на над 9,5 млн. акции.

Препоръчваме

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показват резултатите от изследване на бизнес изданието Hurun. Тази година броят на китайците с богатство на стойност над 1 млрд. долара се е увеличил от 242 до 596. Милиардерите американци пък са 537.

Съвсем скоро стартира Bloomberg TV Bulgaria. Точно от 12:00 ч. ще ви посрещаме с актуалните икономически и финансови новини в развитие с предаването „В развитие“. Всеки делничен ден от 20.00 часа ще се излъчва InvestBook - предаването, което ще отразява гледната точка на бизнеса и ще задава неговите въпроси.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още