IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Инфлацията се подобрява, а потребителските разходи се възстановяват

Възможно е обаче ЯЦБ да понижи прогнозата си за ценовото равнище в страната, което да предизвика увеличаване на програмата за количествени облекчения

12:23 | 16.10.15 г. 1
<p>
	Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Архив, Ройтерс

Ръстът в цените, ако изключим прясната храна и енергията, е по-голям от 1%, което показва, че цялостната инфлация в Япония се подобрява. Това заяви в петък гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, предава Ройтерс.

Вътрешното търсене ще се подобрява поради това, че компаниите и домакинствата използват дохода си, за да увеличат разходите си, подчерта още Курода. Потребителските разходи се възстановяват от по-ниските си стойности, които отчитаха по-рано тази година.

Оптимизмът на Курода относно състоянието на икономиката подсказва, че според него няма да е нужно разхлабване на монетарната политика, въпреки че някои икономисти са на мнение, че ЯЦБ ще промени позицията си и ще увеличи количествените облекчения, когато актуализира икономическата си прогноза малко по-късно тази месец.

„Тенденцията е за подобряване на цялостното равнище на цените, а потребителските цени се очаква да се покачат до целта ни от 2%“, каза още Курода, показва стенограмата от речта му пред Асоциацията по спестявания и кредитиране. „Позитивният импулс от корпоративния сектор и домакинствата говори, че вътрешното търсене ще се подобрява“, подчерта централният банкер.

Курода призна, че износът и промишленото производство са отслабнали поради забавянето в развиващите се пазари. Въпреки това по-високите разходи, които планират да направят най-големите компании, предполагат, че икономическото възстановяване ще продължи.

Икономическите данни показват, че нивото на потребителските разходи през третото тримесечие на годината ще е по-високо от отчетеното през втората четвърт на 2015 г., което е още един показател за повищаващото се вътрешно търсене.

Деветчленната комисия по политиката на ЯЦБ, начело с Курода, ще актуализира прогнозата си за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и инфлацията на заседание, което ще се проведе на 30 октомври. Възможно е медианата оценка да бъде под предишните прогнози на ЯЦБ, което може да накара централната банка да увеличи поръчките на ценни книжа, за да предотврати инфлацията да се забави, смятат икономисти.

Припомняме, че индустриалното производство в Страната на изгряващото слънце се сви за втори пореден месец през август. Като причина за по-слабия резултат се посочва забавянето в икономиката на Китай, който е основна дестинация за японския износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още