IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Factset: Индустрията на пазарния риск се трансформира осезаемо

Компанията отчита 12,4% ръст на приходите до 326,6 млн. долара към края на четвъртото фискално тримесечие

08:44 | 11.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От своето създаване през 1978 г. до днес Factset се превръща в глобален доставчик на специализирана финансова информация, аналитични приложения и водещи в бранша услуги.

„Това е мястото за хора, които търсят инвестиционни идеи и за анализатори и портфолио мениджъри, които търсят комбинирани решения за своите стратегии“, заяви Фил Сноу, главен изпълнителен директор на FactSet при първото си посещение в България, по време на FinTech конференция организирана от Българската CFA асоциация и FactSet.

„За Българска CFA асоциация е удоволствие да партнирa с водеща, глобална компания като FactSet при реализирането на значими събития.  Общността на лицензираните финансови аналитици (CFA) в България цели постигането на прозрачност и равнопоставеност за всички участници във финансовия пазар и се стреми да повишава професионалната компетентност и етични принципи на заетите в него в полза на инвестиционната общност“, отбеляза Калин Методиев, CFA, председател на Управителния съвет на Българска CFA асоциация.

Сноу представи компанията и съдържанието, което тя предлага на своите над 88 хил. потребители.

„Ние се ангажираме да дадем на професионалистите комбинирани решения, като следваме мисията си да правим живота на клиентите ни по-лек“, заяви Сноу.

По време на своята презентация Сноу представи в детайли дейността на Factset. Компанията отчита 12,4% ръст на приходите до 326,6 млн. долара към края на четвъртото фискално тримесечие, приключило на 31 август.

FactSet е основана през 1978 г. и е публична компания от 1996 г. Компанията е листната на  Нюйоркската фондова борса и на фондовия пазар NASDAQ и е с пазарна капитализация от над 7 млрд. долара. 

В началото на 2017 г. FactSet придоби BISAM Technologies за 205,2 млн. долара, с което увеличи служителите си, включително прибавяйки такива в България. BISAM е водещ доставчик на цифрови решения за способностите и влиянието на действията на инвеститорите, спазването на глобалните стандарти за представяне на резултатите (GIPS) и отчетността.

Сред продуктите ѝ са софтуерът за измерване на представянето B-One, както и Cognity, който вече служи за разширяване на анализа на риск за деривати и създаването на количествени портфейли.

„Разширихме продуктовото си портфолио с вълнуващи нови придобивания в ключови области на растеж като анализи и управление на портфейли“, коментира Сноу. 

Cognity е създадена от българската компания FinAnalytica, която миналата година бе придобита от BISAM.

Своя презентация по време на събитието на CFA направи и един от основателите на FinAnalytica Боряна Рачева-Йотова, ръководител изследване на риска във FactSet, ръководила разработването на шест патентовани методологии за FinAnalytica.

Тя направи преглед на историята, еволюцията и бъдещето на пазарния риск. „Индустрията се трансформира осезаемо в последните 10-15 години, като фактори за тази промяна са знанието, иновациите и технологиите“, каза Рачева-Йотова. По думите й днес управлението на риска е различно, защото комбинира множество нововъзникнали типове рискови фактори, които произлизат от развитието на пазарите, и чието квантифициране става все по-трудно – „crowding“, ликвидност, турбулентност и други. „Рискът стана много по-многоспектърен“, заяви тя.

По думите й времето на пазара е различно от физическото време, в което живеем, като даде пример с това да стоиш в една стая с много интересен човек и с много скучен човек. „При разговора с първия времето лети, а при втората ситуация - сякаш е спряло. Същото е и на пазара. Когато има важни агенти или голям обем търговия, то се движи с по-голяма скорост. Развитието на технологиите и финансовите продукти направиха пазарната интензивност много по-голяма, отколкото преди 10 години“, каза още тя. Макар моделирането на тези фактори да е все още не напълно отговорен въпрос, презентацията представи някои от най-новите насоки в сферата.

Презентация по време на събитието направи и Том Дейвис, ръководител изследване на инструменти с фиксиран доход и деривати във FactSet.

Той представи как новите глобални регулации влияят върху инвестициите в деривати. Дейвис направи преглед на новите регулаторни режими в Европа и Северна Америка и как пазарите на суапи се придвижват от OTC към електронна търговия и централизиран клиъринг. Той говори също и за влиянието на Базелския комитет върху най-новите предложения за регулации на банките, Fundamental Review of the Trading Book (FRTB), и как афектира връзката между звеното по риск мениджмънт и фронт офис трейдъра.

Презентацията завърши с дискусия относно по-тежкото влияние т.нар. “top-down” регулаторен режим задвижен от регулаторите като например MiFID II в Европа, спрямо т.нар. “bottom-up” режим като например Dodd-Frank в САЩ задвижен от политиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още