IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

07:51 | 28.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
И французите сравняват по престъпност София с Чикаго
в. Сега
 
София прилича на Чикаго. Убийство посред бял ден в София на богат бизнесмен, неоткриваеми свидетели, многобройни строежи на хотели в провинцията с цел пране на пари - това са различните лица на престъпността в България, за която страната е критикувана от ЕС. С това описание на Жан-Мишел Стулиг от Франс прес за пореден път ситуацията у нас бе сравнена с мафиотските битки в Чикаго през 20-те години на миналия век.
 
"Общо 155 убийства, свързани с организираната престъпност, са регистрирани официално от 2000 г. насам", изтъква Стулиг. "Поръчковите убийства, които се увеличават, са български феномен, който има еквивалент само в Русия", е цитиран експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Комисари затварят наши заводи
в. Стандарт

ЕС вече започна да затваря наши заводи заради лошите условия, при които работят хората в тях. Внезапна проверка на Еврокомисията бе направена миналата седмица в 14 фирми от сектор "Дървообработване". Всички до една не отговаряли на изискванията за безопасни условия на труд, съобщи зам. социалният министър Васил Войнов. Тази седмица Главната инспекция по труда започва проверка в 14-те фирми, повечето от които мебелни цехове. Вероятно всичките ще бъдат затворени.
 
Ще последват проверки и в други браншове, прогнозира Войнов. Европа приема за дъмпинг това, че работодателите не инвестират в здравословни условия на труд, обясни той. Влизането в сила на европейските изисквания бе отлагано на 2 пъти заради опасенията, че 70% от заводите ни ще бъдат затворени. Последната отсрочка изтече в началото на тази година.

Принудителен труд за шофьори без книжка
в. Новинар

И 17-годишните ще могат да карат, но само с опитен придружител
 
Шофьорите, които бъдат хванати да карат без книжка, да бъдат наказвани и с принудителен труд освен с глоба, предложиха от Съюза на автоинструкторите. Според тях новото наказание може да бъде въведено още от средата на следващата година. Дотогава прилагането му трябва да бъде записано в промени към закона за движение по пътищата. Глобата за шофиране без книжка в момента е много ниска - до 300 лева, и нарушителите предпочитат да си платят и да продължат да карат така, обясни председателят на браншовата организация на автоинструкторите в България Йонко Иванов.
   
Инструкторите предлагат да се приемат промени в закона, които да позволят на 17-годишните да шофират. Тийнейджърите ще получават временна книжка, след като преминат курса и изкарат изпитите за шофьори. До навършване на пълнолетие обаче те ще трябва да карат с придружител.

Борисов започна акция срещу незаконни билбордове в София
в. Новинар

Акция срещу незаконните билбордове в София започна вчера кметът Бойко Борисов. Вчера той присъства на демонтирането на първите 14 незаконно поставени рекламни пана. Билбордовете бяха поставени върху общински терени, стопанисвани от "Озеленяване" ЕАД.
 
"Не мога да открия директорите на фирмата, за да обяснят кой е разрешил монтирането на билбордове. Ако се докаже, че парите от рекламните пана са отклонени и не са постъпили във фирмата, която стопанисва терена, или в общинския бюджет, ще сезираме прокуратурата, заяви Борисов. Директор на "Озеленяване" ЕАД е Любомир Ников, който през лятото беше включен в кандидатдепутатската листа на Българския народен съюз, коалицията на Софиянски, Мозер и Каракачанов.
 
Проект предвижда град със санирани сгради
в. Сега
 
Европейският делови конгрес (ЕДК) ще инвестира в разработването на пилотен проект за енергийна ефективност на един български град с население до 100 000 души. Това решение е взел в петък бордът на директорите на ЕДК.
 
Условието е градът да е газифициран. Ако в него се санират и сградите, които ползват това гориво, разходите за отопление в тях ще могат да бъдат намалени със 70%, обещават от ЕДК. Досега на европейския континент има само един такъв проект - в руския град Калязин. Средствата за санирането на сградите ще дойдат по линията на европейските фондове и от банки, които ще финансират тези мерки с изгодни заеми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още