IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

07:57 | 01.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Руско находище е апортирано в "ЛУКойл-Нефтохим"
в. Сега
 
Нефтеното находище "Север ТЕК ЗАО" в Русия е включено в капитала на "ЛУКойл-Нефтохим Бургас". Това съобщиха от компанията след Общото събрание на акционерите вчера. Решението е било взето във връзка с договора за приватизация на находището. Стойността на акциите му, които са апортирани в бургаския нефтокомбинат, няма да е по-ниска от 140 млн. долара. От компанията уточняват, че пазарната им стойност надвишава многократно тази сума, но тя ще бъде определена точно след извършването на независима оценка.
 
Акционерите промениха устава на дружеството, в частта му свързана с отписването на компанията от регистъра на публичните дружества. Надзорният съвет е намален от 6 на 5 членове. От надзора са освободени Владимир Ракитский и Вилхелм Краус. За нов член е избран Абулгас Клычмурадов, зам.-началник на управление "Координация на производството и пласмента на нефтопродукти за износ" в ОАО ЛУКойл и досегашен член на управителния съвет на дружеството. По предложение на държавата от състава на Надзорния съвет е освободен зам. финансовия министър Димитър Ивановски и на негово място влиза Йордан Димов, зам.-министър на икономиката и енергетиката.
От УС е освободен Владимир Гафнер. За нов член на управителния съвет е избран Роберт Габдулин, първи зам. изпълнителен директор по финанси и икономика на "ЛУКойл Нефтохим Бургас".
 
Получаваме европейски заплати през 2040 г.
в. Новинар
 
Заплатите в България и Румъния ще стигнат 75% от средните стойности в Европейския съюз (ЕС) за 31 и 33 години след присъединяването си, сочи проучване, представено във Виена от заместник-председателя на Федералната търговска камара на Австрия Хайнц Коглер и цитирано вчера от румънски медии.
 
Според анализа Полша се нуждае от същия период от време, за да доближи равнището на доходи на жителите на ЕС. На Литва ще й трябват 30 години, а на Латвия - 25 години. Изследването сочи, че за същата цел Унгария има нужда само от седем години, Чехия - от шест, а Словения вече е на равнището на 15-те от ЕС.

Отпада данъкът за имоти с оценка до 1400 лева
в. Новинар
 
За терени и къщи по морето ще се плащат 50% повече
 
Собствениците на имоти, оценени до 1400 лева, няма да плащат данък от догодина, решиха депутатите вчера, като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. Притежателите на евтините терени и жилища обаче няма да бъдат освободени от такса смет. Тя ще се изчислява като промил от данъчната оценка.
 
С 50% по-висок данък ще се облагат от догодина имотите, разположени до 10 километра от морския бряг. Повишението е заради покачването на данъчните оценки на имотите. Наполовина повече ще плащат и собствениците на имоти в националните курорти и вилните им зони. Данъкът в курортите с местно значение ще се повиши с 20 на сто. В останалите населени места в страната данъкът ще се повиши с между 5 и 50 процента.
 
Всеки пети дава подкуп за здраве
в. Стандарт
 
Рушветът се движи между 100 и 500 лева
 
Всеки пети българин е давал рушвети, за да го лекуват. Само в София пари под масата е броил всеки трети столичанин. Това сочат данните от национално проучване на НЦИОМ.
 
Хората между 40 и 50 години са най-склонни да подкупват докторите. Най-често на рушвет разчитат заможни мъже на средна възраст, жители на столицата или на голям град и симпатизанти на СДС, сочи изследването. Средният подкуп се движи между 100 и 500 лв., но при тежки операции стига и до 8000 лева.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още