IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха „Лукойл Нефтохим“ със 126 хил. лв. заради замърсяване

Санкцията е заради причинена висока концентрация на нефтопродукти в почвата след разлив на продуктопровод през януари

13:58 | 30.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха „Лукойл Нефтохим“ със 126 хил. лв. заради замърсяване

На "Лукойл Нефтохим" е наложена глоба заради замърсяване на почвата, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Санкцията е 126 300 лева и е подписана от министър Джевдет Чакъров.

В края на януари авариен пропуск на магистрален продуктопровод по трасето от основната площадка до нефтения терминал "Росенец" причини разлив край квартал Горно Езерово.

При проверката на място експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите са констатирали замърсяване на земната повърхност и почва с гориво за дизелови двигатели на обща площ 350 кв. м в обработваема нива в землището на квартала.

Взети са почвени проби от три участъка на терена за установяване степента му на замърсеност. Според резултатите неколкократно е превишена нормата за пределно допустима концентрация на нефтопродукти в почвата.

Веднага след разлива са предприети действия от страна на "Лукойл - Нефтохим Бургас" АД за ликвидиране на аварията, ограничаване и намаляване на неблагоприятното въздействие върху почвата - разкопаване, отстраняване на пропуска, възстановяване целостта на тръбата, монтаж на изолация.

От нефтозавода вече са представили програма за отстраняване на замърсяването на участъка, в която е описан срокът и необходимите инвестиции.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още