IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците ще получат допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове

Националното съфинансиране е 60% от новия Стратегически план на земеделието, посочи заместник-министър Стефан Бурджев

12:25 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието

В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове. Това съобщи заместник-министър Стефан Бурджев на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата, в гр. Кнежа. В дискусията участваха експерти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Напоителни системи, съобщи аграрното ведомство.

„От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, коментира Бурджев.

Той поясни, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, така че те да имат интерес да ги отглеждат.

„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да постигнем баланс в земеделието. Това се вижда и в новия Стратегически план, където се отделят повече стимули за млади фермери, посочи Стефан Бурджев и разясни процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа според параметрите в Стратегическия план.

Аграрният заместник-министър подчерта, че за първи път през новия период националното съфинансиране е 60%, което по думите му, е доказателство, че министерството полага максимални усилия за подпомагане на сектора, който е приоритетен за държавата.

Друга тема в дискусията е и работата на браншовите организации. „Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса“, заяви Бурджев. По думите му в следващите месеци трябва да бъде представен за обществено обсъждане „Закон за браншовите организации“.

„Стремим се да направим работещ закон, който е много важен, както за бизнеса, така и за нас при прекия ни диалог с бранша“, поясни той.  

Последствията от войната в Украйна, стопанисването и управлението на земеделски земи, работата на ДФ "Земеделие", са част от темите, които засягат земеделските стопани. Фермерите зададоха въпроси по конкретни казуси, като представителите на министерството се ангажираха да направят проверка на случаите, потвърдиха от аграрното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още