IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 май

08:03 | 08.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 май
Значително по-скъп ток от очакваното наесен
в. Сега

Поскъпването на електроенергията наесен ще е значително по-високо от прогнозираното досега. Тогава се очаква 12% увеличение на цените за бита и отпадане на евтините 75 КВтЧ.
 
Изчисленията на Агенцията за икономически анализи и прогнози показват, че само отпадането на евтините киловати води до 14,5% увеличение на сегашната цена на тока. Те бяха обявени вчера от изпълнителния директор на агенцията Петър Чобанов. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) досега винаги са твърдели, че премахването на евтината квота ще увеличи само с около 4-5% среднопретеглената цена на тока.

Свободните терени край морето са на привършване
в. Новинар

Около 8-9% годишно е възвращаемостта от наемите на имотите по Черноморието ни. Това каза Валентин Съйков, управител на "Имоти" ООД. Бурното строителство по Черноморието продължава, а свободните терени в курортите Слънчев бряг, Св. Влас и Златни пясъци вече се изчерпват. Цените на апартаментите започват от 500 евро на квадратен метър и стигат до над 1000 евро на квадратен метър. Най-голям е интересът към Южното Черноморие. Напоследък най-много построени жилища има в Созопол. Но най-скъпите жилища продължават да се продават в Златни пясъци.

Строежът на пътя до новото летище София може да започне
в. Сега

Изграждането на пътна отсечка от булевард "Брюксел" до новото летище София най-после е на път да почне, почти една година след като договорът с изпълнителите бе сключен на 24 май 2005 г. Преди дни министерството на транспорта е внесло в Булбанк сумите, с които се обезщетяват притежателите на имоти, намиращи се на терена, съобщиха запознати. Условието собствениците на общо 48 имота да получат парите, е да внесат в министерството документите за собственост.

Причината почването на строителството да се бави толкова време бяха двете дела, заведени във ВАС срещу размера на обезщетенията - едното от собственика на фирма "Руен" Стефко Колев, а другото - от Емилия и Илир Дибра. Първият притежава имот, оценен от държавата за 218 666 лв., а другият спор се води за оценка от 189 155 лв.

Големи банки готови да финансират “Белене”
в. Стандарт

Големи банки са готови да финансират АЕЦ "Белене", няма оттегляне на интереса. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по Нова телевизия. Сред тях са "Креди Суис Фърст Бостън", "Ситибанк", БНП "Париба". Интерес имат и енергийните компании "Енел", "Е.оН" и ЧЕЗ, каза още той.

МВФ пак ни критикува за кредитите
в. Стандарт

България все още има проблеми с високите темпове на нарастване на кредитите и дефицита по текущата сметка. Това каза при пристигането си Аджай Чопра, зам.-директор на европейския департамент на МВФ, който ръководи настоящата мисия на фонда у нас. България е успешен пример за изпълнение изискванията на МВФ, каза Чопра. Той посочи като доказателства макроикономическата стабилност и икономическия растеж.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още