IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 май

07:54 | 10.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 май

Екоминистърът и бизнесът се договориха за такса опаковки

в. Сега

Войната между бизнеса и екоминистъра за такса опаковки е на път да приключи. Вчера организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки и Джевдет Чакъров се споразумяха фирмите да увеличат инвестициите в разделното събиране на сметта, както и броя на жителите, обхванати в тази система.

В замяна екоминистерството е готово на извънсъдебно споразумение с фирмите, които обжалват наложените им от Чакъров продуктови такси за около 150 млн.лв. за миналата година, съобщиха от ведомството. Таксите бяха наложени, защото екоминистърът на призна на фирмите, че са изпълнили целите за събиране и преработка на амбалажа.

Класация ни поставя пред Италия по конкурентност

в. Сега

Годишникът за световната конкурентоспособност на 2006 г. на IMD (International Institute for Management Development) класира България преди Италия, Румъния, Полша и Хърватия. Това съобщиха вчера от Центъра за изследване на демокрацията, които ще представят цялото изследване вдругиден.

Това е най-старата ежегодна класация на конкурентноспособността на икономиките и тази година в нея са включени 61 страни. България заема 47 място, като се включва в изследването за първи път. Отделните критерии са макроикономическата оценка, оценка за работата на правителството, как работи бизнесът, с каква инфраструктура разполага страната включително и здравеопазване и образование.

Погват шофьорите без "Гражданска отговорност"

в. Новинар

 Комисията за финансов надзор (КФН), Гаранционният фонд (ГФ) и МВР започват да изпращат писма на шофьорите, които нямат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Това предвижда наредба на трите институции, приета на първо четене от комисията, съобщи зам.-шефът на КФН Ралица Агайн.

Ведомствата ще работят съвместно, за да се ограничи броят на неизрядните водачи. Гаранционният фонд ще дава данни за броя на шофьорите с "Гражданска отговорност", а вътрешното министерство - информация за регистрираните автомобили. Данните ще се съпоставят и ще се преценява колко коли нямат застраховка, обясни Агайн.

Наши винари атакуват Москва

в. Стандарт

Родни винари ще атакуват руския пазар с правителствената делегация, която ще посети Москва на 15 и 16 май. Представители на 14 изби ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той е съпредседател на смесената комисия, която ще проведе заседание в руската столица.

С него ще пътуват шефовете на "Вини-Сливен", "Винзавод Асеновград", "Феста холдинг", "Домейн Бойар", ЛВК Търговище и др. Русия по традиция е най-големият пазар за българското вино. За там изнасяме около 60% от бутилираното и над 62 на сто от наливното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още