IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 май

07:45 | 29.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 май
България и индийски щат най-евтини за почивка
в. Сега
 
България и индийският щат Гоа са най-евтините места за почивка в света, обяви британският в. "Обзървър". В класацията, направена от туристическия гигант "Томас Кук", следват Бразилия и Испания. Тези дестинации са посочени и като изгоден избор за почитателите на бирата. Една пинта пиво в Бразилия струва само 79 пенса. В Гоа цената е 1 британска лира, в България е 80 пенса, а в Испания струва 1,75 лири.
 
Цените в континентална Испания са спаднали в сравнение с минали години. След въвеждането на еврото през 1999 г. почивките в Испания, Италия и Гърция поскъпнаха и това повиши популярността на България и Турция, отбелязва "Мирър".
 
53 000 са богатите у нас
в. Стандарт
 
Богатите у нас са 53 694 души, обяви Националната агенция за приходи. Те са декларирали годишни доходи над 7200 лв. пред данъчните през 2005 г. За сравнение, година по-рано заможните у нас са били 48 315 души, или увеличението е с над 5000 души. Това съобщи шефът на приходната агенция Мария Мургина в интервю за "Стандарт". Цифрите показват две неща - първо, че икономиката се развива и доходите растат. И второ, че все повече хора изкарват на светло парите си.
 
Сметната палата насмете министрите за корупцията
в. Сега
 
Шест години след като бяха създадени, за да се борят с корупцията в отделните министерства, се оказа, че инспекторатите не смеят да проверяват за конфликт на интереси или порочни практики точно висшите чиновници. Констатацията е на Сметната палата, която е направила ревизия на работата на няколко ведомства през последните 5 години. Тя смята, че дейността на това звено е неефективна. На същото мнение е и ЕК.
 
Овчаров поставя условия за газовия договор
в. Новинар
 
Държим транзитът на газ към Италия да бъде през България, а не през Черно море, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в събота. Промени в газовия договор с Русия ще има само ако се намери баланс на интересите на двете страни, категоричен бе Овчаров. 
 
Влагат 350 млн. евро в торове и ток от вятър
в. Стандарт
 
Вложения за 350 млн. лв. ще подкрепи държавата до седмици, като предостави терени и изгради инфраструктура. Агенцията за инвестиции е започнала процедура за издаване на сертификати Първи клас на 4 проекта, съобщи шефът на ведомството Стоян Сталев. Единият е за разширението на завода за хладилници край Пловдив на "Либхер-Хаусгерете Марица". Там ще бъдат вложени 70 млн. лв. и ще се открият 700 нови работни места. Два от проектите са за изграждането на ветрогенераторни паркове. Единият от тях ще е край Каварна. Инвеститори са "Калиакра Уинд Пауър"-Япония, и българската "Инос 1". Японското дружество е смесена собственост на "Инос 1" и "Мицубиши Хеви индъстрис". Вложението е за 79 млн. лв. Вторият парк ще е в община Суворово. Проектът е на българо-испанското "Еолика България" и е на стойност 120 млн. лв. Ще бъдат открити 20 нови работни места. Четвъртият проект е за разширяване на мощностите в "Агрополихим" - Девня. Подобренията в торовия завод ще са на стойност 81 млн. лв.
 
Махат такса мощност от сметката за парно
в. Новинар

Такса мощност може да отпадне и цената на топлоенергията да стане еднокомпонентна от следващия отоплителен сезон, обяви в Сандански министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това ще се постигне с промени в закона за енергетиката, които депутатите започват да обсъждат в енергийната комисия от сряда. Ако проектът бъде приет, хората с демонтирани радиатори и без топла вода няма да плащат нищо, обясни министърът. В много сгради близо 90% от живеещите там са се отказали от услугите на Топлофикация. Според Овчаров това води до сериозно изкривяване на сметките.
 
Закриват фирма "Манган"
в. Сега
 
"Манган" - Оброчище, памучната фабрика "Спектър - М и оръжейната фирма "Електрокомплект" ще бъдат заличени от търговския регистър, съобщи Дарик радио вчера. Общо 10 фирми, подопечни на Министерството на икономиката и енергетиката, ще изчезнат от правния мир до 10 месеца. Тези предприятия са изпаднали във фалит и ще бъдат ликвидирани, защото нямат имущество за покриване на дълговете. Сред тях са и софийските издателства "Ведрина" и "Булгарреклама".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още