IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяват средновековна крепост в Родопите с 263 хил. евро

Наред с Перперикон и Татул крепостта ще се превърне в част от нова туристическа дестинация

16:55 | 06.07.07 г.
Възстановяват средновековна крепост в Родопите с 263 хил. евро

Средновековната крепост Мнеакос (наричана още Моняк) край Кърджали ще се превърне в ключова забележителност в региона заедно с древния град на траките Перперикон и тракийското светилище Татул. Идеята се реализира по проект “Планината и морето - съвместни усилия за консервирането и насърчаването на културното наследство на регионите Кърджали, Самотраки – Родопи Еврос”, съобщиха от община Кърджали.

Проектът е по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество България - Гърция 2004 и е с продължителност 12 месеца. Стойността му е близо 263 хил. евро, като 26 хил. от тях са съфинансиране от община Кърджали.

През следващите месеци ще бъде изграден автомобилен път до крепостта, паркинг, информационен център и други. По проекта вече се обучават 20 души за гидове и консервационна работа.

Предстои и разработване на три съвместни туристически пакета и промоционални материали - два видеоклипа, брошури, дискове, каталози и сайт на четири езика.

Проектът беше представен в конферентната зала на хотел “Перперикон” в Кърджали. До края на юли предстои втора среща по проекта, разработван от България и Гърция, която ще се проведе на остров Самотраки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още