IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП внедрява нова електронна услуга за подаване на Интрастат-декларации

За изпълнител е избрана гръцката компания European Dynamics S.A., стойността на целия проект е в размер на 745 800 евро

15:37 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
НАП внедрява нова електронна услуга за подаване на Интрастат-декларации
Ново софтуерно приложение за подаване на Интрастат-декларации по електронен път ще бъде внедрено в Националната агенция за приходите (НАП) до края на януари 2008 г., съобщиха от агенцията.

Изграждането и внедряването на Интрастат-приложението се финансира по европейската програма ФАР. За изпълнител е избрана гръцката компания European Dynamics S.A. Стойността на целия проект е в размер на 745 800 евро. Общата му цел е изпълнението на задълженията на НАП за внедряване и прилагане на системата Интрастат, която управлява събирането на данни за вътрешно-общностна търговия със стоки в съответствие с европейското законодателство и българската нормативна уредба.

Приложението значително ще облекчи търговците, които са длъжни да подават такива декларации към НАП. След внедряването на софтуерното приложение Интрастат-операторите ще могат да правят текущи записвания през месеца в дневниците си за изпращания на стоки в ЕС и пристигания на стоки от ЕС, като ще е възможно и автоматично обобщаване на информацията и подаването й към агенцията.

Информационната система се състои от четири различни модула и уеб-базирани технологии във връзка с изготвянето и подаването на Интрастат-декларации. Това включва описание и проектиране на приложенията за локална работа при самия търговец или централизирано в НАП, програмиране на софтуера, инсталиране на приложенията и обучение на Интрастат оператори.

Като част от проекта от началото на януари започват 28 срещи с Интрастат-операторите в областните градове в страната. Целта им е търговците да бъдат запознати с измененията в нормативната уредба и с новата система и да видят как работи тя в реални условия. Програмата на посещенията, както и допълнителна информация за записвания за търговците е достъпна на интернет страницата на НАП.
 
Задължени да подават декларации по система Интрастат (Интрастат оператори) са търговци, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които извършват вътрешнообщностна търговия със стоки в годишни обеми в стойности в лева над определени прагове за деклариране. Праговете се определят по отделно за всеки от двата търговски потока — „изпращания” и „пристигания”. Прагът за деклариране на „изпращания” за 2008 г. е 300 хил. лв., а за „пристигания” - 150 хил. лв. Интрастат-декларациите се подават ежемесечно пред Националната агенция за приходите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още