IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интрастат декларациите ще се подават чрез старата система през февруари

НАП ще извърши служебно прекодиране на номенклатурните кодове от система 2007 в съответствие с новите номенклатури за 2008 г.

12:26 | 29.01.08 г.
Интрастат декларациите ще се подават чрез старата система през февруари
Интрастат декларациите за месец януари, които се подават до 10 февруари, ще се приемат чрез досегашната информационна система, а след този срок старата система ще бъде спряна окончателно, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

НАП ще извърши служебно прекодиране на номенклатурните кодове от система 2007 в съответствие с новите номенклатури за 2008 г.

Новият модул за Интрастат операторите ще бъде качен на сайта на НАП (www.nap.bg) в началото на февруари, като новата информационна система ще бъде отворена за реална работа от 18 февруари 2008 г.

Кампанията за подаване на Интрастат декларации от началото на месец март ще бъде изцяло чрез новите функционални модули на информационната система.

Новата информационна система ще предоставя две приложения за търговците. Чрез модула за търговеца Интрастат операторите ще могат да въвеждат своите транзакции текущо през месеца, а чрез онлайн приложението да ги подават към НАП.

За тези Интрастат оператори, които работят със собствени информационни системи, ще бъде публикувана формата и структурата на файловете, които трябва да се изпращат към НАП, уточняват от агенцията.

Интрастат е система за събиране на данни за търговия със стоки на ЕС. Задължени да подават декларации по система Интрастат са търговци, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които извършват вътрешнообщностна търговия със стоки в годишни обеми в стойности в лева над определени прагове за деклариране.

Праговете се определят поотделно за всеки от двата търговски потока — „изпращания” и „пристигания”. Прагът за деклариране на „изпращания” за 2008 г. е 300 000 лв., а за „пристигания” - 150 000 лв. Интрастат декларациите се подават ежемесечно пред НАП.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още