IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологичното земеделие у нас – все още малко и главно за износ

За миналата година са произведени 681 хил. л биологично чисто прясно мляко и 62 хил. л кисело мляко, също така 7,6 т сирене и 998 т мед

15:30 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Екологичното земеделие у нас – все още малко и главно за износ

Интересът към производството и консумацията на биологично чисти земеделски продукти у нас расте, макар че сертифицираните за такова производство земеделски площи и животни не са много, стана ясно на пресконференция на експерти от отдел „Агроекология” на Министерството на земеделието.

Към края на 2007 г. сертифицираните за биологично земеделие площи (за зърнени култури, фураж, зеленчуци и др.) са 9370 ха, което е троен ръст спрямо 2006 г., а сертифицираните площи за диворастящи растения (билки, шипки, къпини и др.) са близо 398 хил. ха.

От началото на годината за подпомагане по мярката „Агробиологично земеделие” от Програмата за развитие на селските райони са подадени 369 заявления за площи от общо 6300 ха, а също има заявления за подпомагане отглеждането на над 13 хил. пчелни семейства.

На въпрос на Investor.bg от земеделското министерство отговориха, че средствата по посочената мярка до 2013 г. са общо около 400 млн. евро, а по Националния план за развитие на биологично земеделие средствата са в размер на 146 млн. лв., като половината от тях са от националния бюджет, а останалите – от ЕС.

Във връзка с друг въпрос на Investor.bg относно производството на биологично чисти земеделски продукти у нас експертите обясниха, че за миналата година са произведени 681 хил. л прясно мляко и 62 хил. л кисело мляко, също така 7,6 т сирене и 998 т мед. Животните, сертифицирани за производството на биологични продукти, са 395 овце, 1690 крави, 1058 кози, над 35 хил. пчелни семейства.

Сертифицираните фирми за производство на екологично чисти продукти са над 300, но 80% от продукцията им (главно меки плодове, зеленчуци, билки, розово масло и др.) се изнася в чужбина. Цените на тези продукти у нас по неофициална информация са с 30-40% по-високи от произведените с използването на торове. Засега у нас има само един магазин, специализиран изцяло за продажба на екологични продукти.

От следващата година по всяка вероятност ще стане задължителен в страните от ЕС знакът за сертифицирана екологична продукция, представляващ житен клас с 12 звезди около него и надпис на съответния език, казаха още от земеделското министерство.

На провеждащия се на 13 септември в София „Празник на биологичното земеделие и храни” свои биологични продукти ще представят над 40 фирми, в т.ч. и няколко чуждестранни, стана ясно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още