IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще ни съди заради боклука на София?

Брюксел отправи последно предупреждение да се справим с проблема

14:58 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейската комисия е изпратила две предупредителни писма на България по два отделни случая, заради неуспеха й в правилното въвеждане на законодателството на ЕС за опазване на околната среда, съобщиха от комисията.

Първият случай се отнася до неуспеха на страната за справяне с проблема с боклука в София, а по втория е изпратено първо писмено предупреждение на България относно оценката за влияние върху околната среда, изисквана според директивата за дивите птици.

По отношение на проблема със столичния боклук България получава последно писмено предупреждение, се казва в съобщението на комисията. Първото беше изпратено през октомври 2007 г. След задълбочен анализ на отговора на българските власти комисията все още смята, че ситуацията е незадоволителна, и затова е решила да изпрати последно предупреждение. Според ЕК, въпреки че няма ясно определен краен срок за сключване на договори за новата интегрирана система за управление на боклука, остава неясно как българското правителство ще се справи трайно с проблема.

По втория случай по-рано тази година комисията е получила жалба, според която съществуващите строителни проекти на нос Калиакра водят до увреждане на множество хабитати на птици, защитени от европейските закони. Информацията, предоставена на комисията, показва, че проектите за строеж на вятърни турбини вероятно са били разрешени без да се вземе предвид оценката за въздействието им върху околната среда. В неделя екоминистерството съобщи, че за срок от една година забранява строителството на нови обекти в района на Калиакра, но не и на тези, за които е започнала процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Първото писмено предупреждение изисква страната членка на ЕС, към която то е отправено, да предаде отговора си във връзка с него до определена дата, обикновено два месеца, припомнят от ЕК. Такова предупреждение се изпраща, ако комисията прецени, че страната не спазва задълженията си и нарушава европейското законодателство.

С оглед на отговора на първото предупреждение или съответно липсата на такъв, комисията може да изпрати последно писмено предупреждение на страната. В него се излагат причините, поради които има нарушение на законодателството според ЕК, и се призовава страната да спази задълженията си в определен срок, обикновено също два месеца.

Ако и това не стане, то ЕК може да реши да заведе дело срещу страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още