IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небанковите кредитни институции вече задължително ще се регистрират в БНБ

Отпуснатите от тях кредити, ще се въвеждат в Централния кредитен регистър

09:05 | 24.04.09 г.
Небанковите кредитни институции вече задължително ще се регистрират в БНБ

Управителния съвет на БНБ е приел Наредба № 26 за финансовите институции. Наредбата отразява новите изисквания към небанковите финансови институции, въведени със Закона за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и по-специално задължението за регистрация при БНБ, като изискване за започване на дейност и текущите изисквания към дейността им. Подобряването на условията на обслужване на българските граждани е сред непосредствените цели на новата наредба.

С нея се уреждат редът и условията за вписване на финансовите институции в публичен регистър на БНБ. Сред основните изисквания към финансовите институции, за да бъдат вписани в регистъра при БНБ, е изискването за минимален капитал, за квалификация, професионален опит и репутация на управляващите и представляващите финансовите институции и за лицата, упражняващи контрол в капитала на институциите. Въвежда се и изискване за собствен капитал на лицата, извършващи кредитна дейност.

Друг съществен елемент на новата наредба са изискванията към дейността на финансовите институции, в т.ч. текущо поддържане на капитал, представяне на финансови отчети на БНБ, оповестяването на правила за дейността и общите условия за предоставяне на определени финансови услуги. Всички те ще бъдат задължени да предоставят информация за отпусканите от тях кредити в Централния кредитен регистър (ЦКР).

Във връзка с правото на достъп до ЦКР, което беше предоставено на финансовите институции с последните изменения на ЗКИ, наредбата предвижда възможност за заличаване от регистъра на БНБ на финансова институция, която нарушава условията на достъп и ползване на информацията от регистъра. С новата наредба се постига разумно съответствие на правните режими и последващия контрол върху лицата, извършващи дейности като финансови институции.

На същото заседание Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за лицензите и разрешенията, издавани от Българската народна банка по Закона за кредитните институции и нова Наредба № 20 за издаване на одобрения по чл.11, ал.3 от Закона за кредитните институции. Измененията в Наредба № 2, както и новата Наредба № 20 са продиктувани от приетия и влязъл в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции и се явяват изпълнение на възложените от законодателя на Централната банка делегации за издаване на съответните подзаконови нормативни актове.

Измененията в Наредба № 2 на БНБ са свързани с изцяло променения в ЗКИ режим по одобряване на дружества или лица, решили да придобият големи акционерни дялове от капитала на местна банка. Въз основа на установените в закона критерии, в наредбата подробно се уреждат изискуемите документи и информация, които трябва да се представят към заявлението за одобрение. Измененията са изцяло в съответствие със специалните указания, приети от Комитета на европейските банкови надзорници и целящи пълно хармонизиране на процедурата по одобрение в страните- членки на ЕС.

Приетият от УС на БНБ проект на нова Наредба № 20 замества действалата досега наредба и урежда условията, документите и реда за издаване на одобрение за лицата, които ще бъдат избрани за членове на управляващите органи на местната банка. Нови моменти се явяват изискването одобрение вече да се издава и за членовете на надзорните съвети, каквото досега нямаше, както и да се прави по-цялостна и задълбочена преценка на надеждността и пригодността на кандидатите.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още