IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ отменя финансирането на 280 ВиК проекта за общо 159 млн. лева

МОСВ вече възнамерява да финансира само обекти с национално значение и такива, намиращи се в големи общини

16:22 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ отменя финансирането на 280 ВиК проекта за общо 159 млн. лева

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) взе решение да отмени финансирането на общо 280 обекта, главно във ВиК сектора, по сключени договори на държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), на обща стойност 159 млн. лева, съобщи днес пред журналисти министър Нона Караджова.

Преди месец Караджова съобщи, че предстои въпросните договори да бъдат преразгледани и по възможност част от тях разтрогнати, защото са за „неприоритетни“ проекти, за да може сумата за плащанията от ПУДООС да намалее наполовина. По думите на Караджова все пак строителството по някои от обектите вече е започнало. Министърът уточни, че става въпрос главно за неголеми проекти на малки общини.

Освен това, отбеляза Караджова, за 80 от проектите, предвидени да се реализират в 9 общини (между които Дулово, Джебел, Асеновград), има „основателни съмнения“ за неправилно проведени конкурси по Закона за обществените поръчки (ЗОП), затова тези проекти ще бъдат дадени на прокуратурата.

Повод за съмнения за нарушения са дали и някои от сумите по сключените договори за изпълнение, които според МОСВ надвишават пазарните, а в други случаи има неправомерно припокриване на финансиране на един обект от два източника.

В същото време Караджова посочи, че МОСВ вече възнамерява да финансира само обекти с национално значение и такива, намиращи се в големи общини, като например строителство на пречиствателни станции за отпадни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още