IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълготрайните активи на Кремиковци не покриват и половината от задълженията

Задълженията на комбината са в размер на 1,9 млрд. лв., дълготрайните материални активи са оценени на 837,244 млн. лв.

15:40 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дълготрайните активи на Кремиковци не покриват и половината от задълженията

Пазарната стойност на металургичния комбинат „Кремиковци“ е оценена на 837,244 млн. лв. към 1 септември 2009 г., се казва в заключението на доклада на консултантска къща „Амрита“ за оценка на дълготрайните материални активи на комбината (ДМА).

Според доклада ликвидационната стойност на фирмата е 662,708 млн. лв. Въпросната оценка е валидна за срок от 6 месеца, т.е. до 1 март 2010 г., се уточнява в документа.

Задълженията на комбината са в размер на 1,9 млрд. лв. и постигането на цена от близо 840 млн. лв. би било най-оптимистичният вариант в контекста на общата икономическа ситуация в света, коментира синдикът на комбината Цветан Банков състоянието на „Кремиковци“ с оглед посочената оценка на активите му.

Вече е започнала оценката на вземанията на кредиторите на комбината, изразили намерение за трансформиране на вземанията им в част от капитала на комбината, припомня Банков, цитиран от БТА.

Оценката на трите вещи лица, назначени от Агенцията по вписванията, трябва да е готова до 28 септември. Тази оценка ще определи срещу всяко вземане на кредиторите колко акции по номинал могат да бъдат записани при евентуално повишаване капитала на „Кремиковци".

След като кредиторите, заявили намерения за участие в капитализацията на дълга на дружеството, се запознаят с оценките на вещите лица, ще решат окончателно дали са съгласни с трансформацията при тези параметри на оценката, информира Банков.

Списъкът на кредиторите, изразили съгласие за подобна трансформация, ще бъде приложен към плана на оздравяване на комбината. След това ще бъде насрочено събрание на кредиторите, на което да се одобри тази трансформация, посочва още синдикът на „Кремиковци“.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още