IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднакви цени за доставка на писма и след либерализаицята на пощенския пазар

В момента у нас са регистрирани 12 фирми, които предоставят пълна или частична универсална услуга

14:59 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еднакви цени за доставка на писма и след либерализаицята на пощенския пазар

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подготвя промени в Закона за пощенските услуги, с които да се гарантира запазването на еднакви цени за доставка на обикновени писма и малки пратки, независимо от населено място, и след пълното отваряне на пазара от 2011 година.

Това е заявил заместник-министър Първан Русинов на семинар на тема „Преструктуриране на операторите на пощенски услуги“, цитиран в съобщение на министерството.

Един от механизмите, разпространени в Европейския съюз, е създаване на компенсационен фонд, в който се отчисляват средства от печалбите на всички оператори на универсална услуга.

В момента у нас са регистрирани 12 фирми, които предоставят пълна или частична универсална услуга.

Отпадането на монопола на „Български пощи“ в доставката на обикновени писма и малки колети означава силна конкуренция от оператори без задължение за изпълнение на социални ангажименти към гражданите и своите служители, е посочил Първан Русинов.

Той е уверил синдикалните организации, че при преструктурирането на „Български пощи“ ще се оптимизира най-вече административният персонал.

Според заместник-министъра в други европейски държави в резултат на либерализацията на пазара съкращенията в пощенските оператори са били до 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още