IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска данъчна амнистия като мярка срещу кризата

Идеята е обсъдена на среща в НАП с участието на Дянков и представители на редица икономически отрасли

13:23 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът иска данъчна амнистия като мярка срещу кризата

Бизнесът предлага данъчна амнистия като мярка за излизането от финансовата и икономическа криза. Това стана ясно на извънредно заседание на Консултативния съвет към Националната агенция за приходите (НАП), което се проведе вчера, съобщиха от НАП.

В извънредното заседание с участието на представители на строителството, туризма, енергетиката, търговията с автомобили, застрахователния бизнес, хазарта, веригите хипермаркети, е предложено да бъдат опростени недекларираните доходи от законен бизнес.

Представителите на различните браншове искат още да се въведе облагане с данък при източника за всички трансфери към офшорни зони. Тази мярка вече е дала положителни финансови резултати във Франция и Испания, където съществува 25% данък за преводи към офшорни зони. Въвеждането на такъв данък ще изсветли икономиката, смятат бизнесмените.

На срещата, освен изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, е присъствал и финансовият министър Симеон Дянков.

Участниците в Консултативния съвет са обсъдили и тенденциите в приходите в бюджета. Договорено е до 5 май браншовите организации да подготвят прогнозни данни за приходите си до края на годината, респективно за данъчните и осигурителни задължения, които очакват да възникнат. На следваща среща тези параметри ще бъдат обсъдени отново.

От НАП представиха статистическа информация за постъпленията в бюджета за първите три месеца. Приходите, събирани от агенцията, са намалели с 843 млн. лв. в сравнение с първото тримесечие на 2009 г.

Не се предоставят повече данни, като сред посочените причини за спада са спадът в оборотите и увеличаването на безработицата.

Най-засегнатите от кризата отрасли са строителството, туризмът и добивната промишленост, подчертават данъчните експерти.

„Според финансовия министър и преобладаващата част от бизнеса вече се забелязват първи признаци на съживяване на икономиката. Техните прогнози са, че в средата на годината спадът ще спре, а след това ръстът на стопанството ще започне да дава и резултати за фиска“, се казва в съобщението на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още