IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат стимули за производството на енергия от биомаса

Прозводството на енергия от биомаса може да реши проблема със скъпия ток от слънце и вятър, смятат експерти

08:53 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Искат стимули за производството на енергия от биомаса

В България досега не се обръща достатъчно внимание на производството на енергия (основно топлинна) от биомаса, която също спада към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) наред с вятър и слънце и при това е много по-евтина от тях. Това беше една от основните насоки в анализа на енергийния експерт Люлин Радулов за използването на ВЕИ, представен на конференция в София по въпросите на нисковъглеродната икономика.

Според анализа, поръчан от Българска стопанска камара (БСК), у нас лесно се дават разрешителни са строеж на инсталации за производство на ток от вятър и слънце, без да се вземат предвид изискванията и възможностите на електроенергийната система като цяло. Беше отбелязано, че не би трябвало присъединяването на новите съоръжения с ВЕИ да е за сметка на Националната електрическа компания (НЕК) или трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), а на самите инвеститори във ВЕИ, тъй като НЕК и без това има разходи за разширяване на системата, за допълнителен контрол, за осигуряване на резервни мощности (които произвеждат ток, когато мощностите с вятър и слънце не работят).

В експертния анализ се правят изчисления, според които със сегашните темпове на въвеждане на ток от вятър и слънце цената на електроенергията след пет години доста ще се повиши, което ще намали конкурентноспособността на икономиката ни като цяло. В тази връзка представители на бизнеса дори изказаха становище, че може да фалират фирми или да изнесат производството си извън Европа.

Като вариант за изпълнението на изискванията на ЕК за производство на 16% енергия от ВЕИ до 2020 г., без това да е прекалено скъпо, в анализа се визира широкото използване на биомаса (основно отпадъци от селското стопанство, от дървопреработването и бита). Според различни оценки възможностите на страната ни за производство на енергия от биомаса са 500-800 мегавата инсталирана мощност.

Предимства на този енергоизточник са високият коефициент на полезно действие (в пъти по-висок от този при производство на ток от вятър и слънце), много по-ниската цена на произведената енергия, както и неизползването на земни площи. Все пак беше споменато, че някои видове инсталации, работещи с биомаса, са скъпи, а също, че трябва да бъде осигурено редовното снабдяване със суровина, както например е в Германия.

Представители на бизнеса и експерти се обединиха около становището, че би трябвало да се помисли за преференции при производството на енергия от биомаса – било то преки субсидии или данъчни облекчения, за да може този вид производство на енергия да се стимулира.

Председателят на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков изказа мнение, че би трябвало да се обмисли и насърчаването на развитието на когенерация (комбинирано производство на топлина и ток). Той напомни, че при сравнително висок дял на производство на ток от вятър и слънце, освен че електроенергията като цяло се оскъпява, се създава нестабилност на енергийната система, тъй като тези източници не са постоянни.

Още от конференцията:

Кой ще плаща сметката за скъпия ток от ВЕИ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още