IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с визите за руснаци все още не е решен, но се очаква напредък

Туристическите агенции са раздвоени в оценките си на интереса към турските летни курорти

12:36 | 11.05.10 г.
Проблемът с визите за руснаци все още не е решен, но се очаква напредък

От 19 април 2010 г. таксата за издаване на виза за руски граждани, който иска да посети България, се увеличи с 19 евро, като се отмени попълването на документите по електронен път. Причините според външно министерство са изпълнение на изискванията на Шенгенската зона, към която искаме да се присъединим, както и недостатъчният персонал за покриване на пиковия летен сезон в Москва и Санкт Петербург.

Една от 60-те антикризисни мерки на правителството предвиждаше именно влагането на 8 млн. лв. в решаването на проблема с визите за граждани на Русия и Украйна.

Попитахме представители на туристически агенции за развитието на проблема, както и за тенденциите в интереса към българските, турските и гръцките летни курорти.

Галин Георгиев, ТА Солвекс:

За съжаление проблемът за руските визи все още не е решен, но се водят активни консултации между представители на браншовите организации в туризма и МВнР, като на последните срещи МВнР, в лицето на зам-министър Милен Люцканов, даде ясен сигнал за положително решаване на проблема.

Туристическият бизнес, от своя страна, ще поеме допълнителните разходи, които ще възникнат в консулските служби в Москва и Санкт Петербург. Очакваме скоро преговорите да бъдат приключени с положително решение.

По отношение интереса към летния сезон, добре се продават българските хотели, които имат добро съотношение цена/качество. При гръцките хотели продажбите вървят добре, въпреки макроикономическите проблеми на съседите - поради факта, че цените паднаха, а качеството на продукта, както винаги, си е на едно добро ниво. Разбира се, отразява се и хубавият климат и близостта до София и Южна България.

При Турция въпреки активната реклама не се наблюдава особено търсене, тъй като самолетните пътувания при всяко положение са по-скъпи, освен това нашите туристи се убедиха, че в Турция има смисъл да се посещават 4* и 5* хотели, които също са по-скъпи.

Дарина Стефанова, Планет:

Проблемът при руските визи е в оскъпяването за деца и в трудностите за получаване на акредитация от туроператорите.

Очакванията ми за летния сезон са оптимистични за Гърция и Турция, въпреки кризата и поскъпването на лирата, но за българското Черноморие се очаква доста голям спад.

Румен Найденов, Александър тур:

Хотелиерите в България не поддържат адекватна ценова политика, за да привлекат и задържат българските туристи. Качеството на заведенията за хранене не е на очакваното от хората ниво. Към Турция има интерес, но в момента се търсят най-ниските ценови нива от типа last minute. Към Гърция ще продължава да има интерес, като там се търсят отново най-ниските ценови нива.

Поскъпването на лирата най-вероятно няма да окаже влияние върху пакетните цени на турските хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още