IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Симов: Цените на стоките на борсите падат, но потребителското търсене ги вдига

Има предпоставки за намаляване на цените на стоките в магазините, смята директорът на ССБ

13:26 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Наблюдаваме аномалия – цените на едро по борсите падат, а цените на стоките в магазините държат по-високо ниво. Купуваме повече, съответно търговците държат по-високи цени. Потребителското търсене е другият фактор, който влияе на цените, коментира пред Bulgaria ON AIR главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов.

По думите му има предпоставки за намаляване на цените, тъй като основни борсови стоки рязко поевтиняват, защото предлагането на пшеница, царевица и слънчоглед в световен мащаб е огромно.

Симов е на мнение обаче, че производителите на брашно и хляб трудно могат да обърнат нагласата си и да намалят цените и според него това е психологическо обяснение.

Главният изпълнителен директор на ССБ отчете, че цените на енергоносителите също не са успели да свалят тези на готовата продукция.  Той отбеляза, че е нормално да има разлика в борсовите цени и тези на дребно, за чието стоки има преработващи и други елементи – опаковки, транспорт.

"Засиленото търсене на захар през есента допълнително кара търговците да вдигат цената. В България през 2022 г. има скок в цената на захарта с около и над 50% по магазините. Причините за това са цената на долара и голямото търсене на продукта“, посочи още Васил Симов какво влияе на цената на вносната стока.

От  думите му стана ясно, че при олиото основният фактор е цената на слънчогледа, който „най-стряскащо поскъпна през 2022 г.“. „Няма основания да се задържат тези високи цени, защото производството на слънчоглед е огромно“, категоричен е той.

Симов потвърди, че голяма част от клиентите изпитват страх от цените и купуват продукти и стоки, които не са им необходими, което допълнително вдига цените.

Директорът на ССБ очаква цената на суровия петрол да продължи да влияе върху следващите производства. „Финишираме 2022 г. с около 85-86 долара за барел, минимално поевтиняване на годишна база, но с рекордни стойности през лятото. А това няма как да не се отрази на цените на стоките по магазините", подчерта Васил Симов.

Той пресметна, че на годишна база горивата са поскъпнали между 15 и 30%.

С колко се увеличиха цените на храните през миналата година? Какви бяха котировките на пшеницата през 2022 г.?  Има ли основание цените да продължат да се увеличават? Ще се намалят ли разходите за производството на стоките?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още