IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки конкуренцията България е лидер в производството на лавандула и роза

Етерично-маслената промишленост е бранш с висока добавена стойност, каза Пламен Николов, Сдружение "Дестилирано в България"

21:21 | 12.05.23 г.

Въпреки конкуренцията в световен мащаб при производството на няколко етерични масла - лавандула, роза и маточина, България е лидер, но не използваме тази позиция. Етерично-маслената промишленост е бранш, който не е за подценяване, а е напълно игнориран от държавата. 

Това каза Пламен Николов, Сдружение "Дестилирано в България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му има риск от вдигане на цената на розовото масло заради липсата на работна ръка и опасността розовият цвят да не може да бъде прибран от масивите.

„По-малко от 1% от етеричните масла в България са за вътрешно потребление, а ние сме най-големият производител на лавандула и роза, което е един национален, специфичен абсурд", коментира Николов. Той все пак добави, че "вследствие на няколко корекции, които се наложиха на производството на етерични масла, в момента то е по-скоро стабилно. Миналата година имахме една изключително високодобивна година за лавандулата, а розата е почти без промяна", каза гостът.

"Държавата ни традиционно и хронично не обръща никакво внимание на този бизнес. Само по време на няколкото фестивала идва някой политик и това е. Самият факт, че имаме закон за розовото масло, а нямаме закон за етеричните масла, при положение, че сме най-големият производител на лавандула в света, означава неразбиране от страна на държавата към нашия бранш. Виждаме неподходящи акценти върху други части на земеделието в България, неразбиране на производство с по-висока и с по-ниска добавена стойност“, коментира Николов.

Какво трябва да съдържа един закон, който ще стимулира развитието на бранша? От какви регулации се нуждае секторът? 

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още