IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев се отчете като служебен премиер с призив: Не мачкайте хората, те са държавата

Върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, заяви служебният премиер

10:56 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Не мачкайте и не пречупвайте хората, те са държавата. Този модел вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна". С този призив служебният министър Гълъб Донев отчете свършеното от кабинета му за периода 3 февруари - 5 юни по време на днешното правителствено заседание.

„Върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България“, заяви Донев при отчета си.

Той отбеляза, че изборите за 49-ото Народно събрание на 2 април са преминали спокойно и прозрачно, а МВР се е справило успешно с явлението "купуване на гласове".

Служебният премиер отчете и мерките на кабинета срещу инфлацията, посочвайки, че заради предприетите стъпки от септември 2022 година до март 2023 година темпът на инфлацията спадна с 4,7 пункта. „Прогнозата за май е инфлацията да бъде под 10%”, каза Донев.

Относно присъденяването на България към Шенген той каза, че са продължили интензивните разговори с Нидерландия „за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат“.

„Независимо от наложилото се отлагане продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към еврозоната", каза още той.

За работата на служебния кабинет в социалната сфера Донев изтъкна изплатената великденска добавка от 70 лв. за около един милион пенсионери, чиито пенсии са до линията на бедност от 504 лева.

По думите му има напредък и в сферата на инвестициите. Той посочи работата по разкриването на най-голямата на Балканите икономическа зона „Доброславци”.

Гълъб Донев отчете 15 пъти ръст на инвестициите през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г. За същия период четири пъти са нараснали и издадените сертификати клас А на инвеститорите.

Премиерът отчете напредък и в сферата на здравеопазването, посочвайки напредъка по изграждането на Националната многопрофилна болница за лечение на деца, създаването на спешна медицинска помощ по въздух.

Предотвратени са около 31 хиляди опита за незаконно преминаване на границата от мигранти, а миграционният натиск от началото на годината се е увеличил с 30% в сравнение със същия период на миналата година, отчете още Гълъб Донев.

На заседанието служебният кабинет одобри отчета за дейността си в мандата на второто служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев.

След неуспеха на 48-ото Народно събрание да състави редовно правителство президентът Румен Радев разпусна парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април т.г. С указ от 2 февруари държавният глава назначи нов служебен кабинет, който встъпи официално в длъжност на 3 февруари. За министър-председател бе назначен отново Гълъб Донев. При встъпването в длъжност на правителството президентът Румен Радев отбеляза, че основните усилия на кабинета трябва да бъдат насочени към гарантиране на покупателна способност на българите и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане на чуждестранни инвестиции.

Това е петото служебно правителство, което президентът Румен Радев назначава, деветото служебно правителство от 1990 г. насам и 101-вото правителство на България.

Първият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, и пети в историята на страната, бе с премиер проф. Огнян Герджиков и работи до 4 май 2017 година.

Вторият и третият служебен кабинет, назначени от Румен Радев, съответно на 12 май 2021 г. и на 16 септември 2021 г., са последователни, като и в двата кабинета служебен премиер е Стефан Янев. 

На 2 август 2022 г. президентът Румен Радев назначи първото служебно правителство от началото на втория си мандат и четвъртото, откакто е президент на страната, със служебен министър-председател Гълъб Донев. 

С назначаването на 3 февруари 2023 г. на Донев отново за служебен министър-председател за втори път в историята на страната служебно правителство наследява властта от служебно правителство.

Президентът Румен Радев е назначил най-много служебни кабинети в сравнение със своите предшественици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
"Николай Денков: Не казвай "хоп", преди да прескочиш" https://***.24plovdiv.bg/***/article/14527909
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още