IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Финансовата сметка на държавата не може повече да стои в изчакване

Да се погрижим за счетоводните записи на държавата, призова служебният премиер

12:25 | 31.05.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовата сметка на държавата не може повече да стои в изчакване, предупреди служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание по повод внесения в парламента проект за ново удължаване на Бюджет 2022 с още три месеца.

„Тъй като работата по законопроектите за държавния бюджет на България за 2023 г. и за бюджетите на Държавното общество осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса се оказа в хладилника, се наложи служебното правителство да предложи на Народното събрание следващ вариант за решение, който да даде възможност малкото време, което остава до изтичането на действието на удължителния закон за бюджета, да гарантира функционирането на обществените системи“, заяви Донев, цитиран от БТА.

Той обясни, че с продължението на действието на удължителния закон за бюджета ще се осигурят плащанията от държавата към хората до приемането на Закона за държавния бюджет на България за 2023 г.

Премиерът подчерта, че служебното правителство настоява за отговорно отношение по този въпрос от момента на съставянето на 49-ото Народно събрание. „Да се погрижим за счетоводните записи на държавата“, призова Гълъб Донев.

Вчера служебното правителство внесе в Народното събрание проектозакон за ново удължаване на стария бюджет, тъй като удължителният закон спира да действа на 10 юни. Досега новият парламент не успя да гласува бюджет за 2023 г. 

Министърът на финансите Росица Велкова съобщи пред журналисти вчера в парламента, че с проекта за удължаване на удължителния закон за бюджета ще се узакони извършването на разходи и събирането на приходи. В проекта на закон за изменение и допълнение на удължителния закон се предлага да отпадне т.нар. параграф 15, с който условно са блокирани във фискалния резерв европейските средства и Сребърният фонд. Смисълът на единната сметка е да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове, поясни Велкова.

„В момента сме в ситуация, че във фискалния резерв имаме 10 млрд. лева, но поради това, че условно са блокирани едни средства, които в момента на държавата не са необходими в този месец да бъдат извършени тези разходи, но не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг", обясни финансовият министър и даде пример: "Все едно да имаме на влог 100 лева, но да теглим заем, защото с тези 100 лева смятаме да си купим обувки наесен."

По думите на Велкова разблокирането на фискалния резерв не крие никакви рискове, а средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани.

Държавата тази година без нов бюджет не може да тегли повече заеми, защото лимитът, определен в миналогодишния бюджет, е изчерпан. Финансовият министър не посочи каква част от фискалния резерв ще се наложи да бъде използвана за текущи разходи. Във фискалния резерв се държат парите не само на Сребърния фонд, но и на още няколко фонда, сред които и на Учителския пенсионен фонд, като общият им обем надхвърля неснижаемия остатък от 4,5 млрд. лв., под който не може да слизат средствата на фискалния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Прилива на капитал по финансовата сметка на Sofix дека е да компенсира отлива по текущата ?!Еж брат Тайпи е нобелов лауреат по девалвации и капиталови пазари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още