IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция планира връщане към традиционните икономически политики

Експериментите в турската икономика трябва да се прекратят, каза Пламен Димитров, управител на Кофас България

20:15 | 06.06.23 г.

Експериментите в турската икономика трябва да се прекратят и да се премине към традиционните форми на управление, което беше и заявено. Това каза Пламен Димитров, управител на Кофас България, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Турция вече има нов финансов министър и първото нещо, което каза, бе: стига вече с тези експерименти, оттук нататък ние ще се придържаме към традиционните парични политики, ще се опитаме да поддържаме едноцифрена инфлация и лихвата ще бъде вече адекватна на това, което се случва като обезценяване на лирата“, обясни събеседникът.

Той отбеляза, че години наред Ердоган и неговото правителство „натискаха лихвените проценти до нива, които са умопомрачително ниски на фона на инфлацията“. „Тези експерименти доказаха, че има устойчивост в турската икономика, но стигнахме момента, в който те трябва да се прекратят и да се премине към традиционните форми на управление, което беше и заявено”, посочи гостът.

„Това се случва вече десет години в Турция – при инфлация над 40% да държиш лихвите под 10%, няма как да бъде устойчиво във времето”, посочи Димитров.

По отношение на това, че не се сбъднаха икономическите прогнози за абсолютен крах и колапс на турската икономика и дали само валутните резерви на страната поддържат засега икономиката жива или има и нещо друго като двигател, Димитров отбеляза, че Турция е изключително голям производител с огромно население на ключово място в света - и политически, и икономически. Страната е мост между Европа и Азия и не може  да фалира от днес за утре.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още