IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: На България ще ѝ трябват поне две години за влизане в еврозоната

Големите кешови наличности в икономиката са част от спънките ни за приемане на европейската валута, посочи доц. Светла Бонева

10:20 | 28.03.24 г.
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash
Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

На България ще са ѝ необходими поне две години след последните политически събития, за да достигне до реализация на идеята за присъединяване към еврозоната. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. Светла Бонева, доктор по икономика, доцент в катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на УНСС.

Според нея оптимистичният сценарий за влизане на страната ни в еврозоната на 1 юли 2025 г. не би могъл да се случи. Тя обясни, че освен конвергентния доклад, който ще излезе през юни, се очакваше още един допълнителен през ноември, за да е ясна статистиката, и той трябваше да бъде "по-скоро положителен, но при условие, че има редовно правителство".

„Има причина, освен политическата турбуленция, за отлагането на влизането на България в еврозоната“, посочи доц. Бонева, която смята, че страната ни е изпуснала момента, който беше преди пет години. Тя посочи, че непрекъснато се обновяват данните дали изпълняваме техническите критерии на Маастрихт. „Трябва да се гледат процедурните аспекти на самия процес“, коментира тя и напомни, че е важно и влизането в Шенген, но все още сме в процес на мониторинг, за да се случи пълната евроинтеграция на България.

Тя обясни, че процедурните аспекти на приемането ни в еврозоната са тясно свързани с политическата ситуация в България.

Доц. Бонева смята, че отлагането на влизането в еврозоната ще предизвика процеси в българската икономика, които ще доведат до постепенното ѝ изсветляване. „В Закона за еврото са посочени условията, при които България ще влезе в еврозоната. От този закон става ясно, че една година след официалното ни присъединяване всички кешови наличности в лева трябва да бъдат обърнати в евро. Необходимо е техническо време, за да се обработят наличните парични ресурси в икономиката“, отбеляза тя и подчерта, че бизнесът има интерес страната ни да влезе в еврозоната.

Според нея има обективни международни фактори, които са причина за забавяне на влизането в еврозоната и те са свързани с инфлацията у нас заради енергоносителите.

 

По думите на доц. Бонева инфлацията е неизбежна, поради което България трудно ще изпълни техническите критерии за членство в еврозоната, а това ще бъде използвано като чудесно оправдание за печелене на време от страна на българските управляващи.

Готова ли е страната ни за еврозоната? Има ли интерес Европа от компромис в сложното геополитическо преструктуриране, и възможно ли е да последваме примера на Хърватия със замразяване на цените? Кога ще има законодателен акт за отпадане на семестриалните такси за студентите?  

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още