IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 общини ще се състезават с проекти за 2,5 млрд. лв. евросредства

Този ресурс може да бъде надграждан с финансиране от почти всички останали европейски програми с изключение на три

13:21 | 13.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

40 средни и големи общини в България ще се състезават с проекти за общо 2,5 млрд. лв. по новата оперативна програма за регионално развитие. Средствата ще финансират реализирането на интегрирани териториални инвестиции. Този ресурс може да бъде надграждан с финансиране от почти всички останали европейски програми с изключение на три от тях – Програмата за транспортна свързаност, Програмата за храни и материално подпомагане и Програмата за техническа помощ, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Интегрираната териториална инвестиция (ИТИ) е инструмент на Кохезионната политика, който за пръв път се въвежда в България през новия програмен период 2021-2027 г. Водеща роля при предлагането на проекти ще имат местните заинтересовани страни, така че да бъдат изпълнени най-важните за териториите инвестиции.

Приоритет в тях ще е икономическата насоченост, което отваря възможността за хибридното финансиране с останалите програми. Предимство при оценяването на предложените инвестиции ще се дава на проекти, инициирани от повече от една заинтересована страна в съответния регион. Целта е да се постигне надобщинско значение за всяка инвестиция.

За първи път в програмния период 2021-2027 г. по регионалната програма освен публични администрации, потенциални бенефициенти могат да бъдат и други заинтересовани страни на местно ниво, сред които граждански сдружения, неправителствени организации, представители на бизнеса.

Регламентите на ЕС поставят две ключови изисквания пред интегрирания териториален подход. На първо място е необходимостта да се разработи и да се изпълни териториална стратегия за развитие на всеки регион. В нея трябва да се разпишат основните нужди и приоритети.

Второто изискване е териториалният орган, който оперира на съответната територия във всеки от 6-те региона, а именно Регионалният съвет за развитие, да бъде включен в процеса на подбор на проекти и да има право на глас и мнение при избора на проектите, които да бъдат финансирани.

40-те общини са посочени в приоритет 2 на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027. Това са Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.

Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още