IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха единодушно прагът за регистрация по ДДС да стане 100 хил. лв.

Промените в Закона за ДДС минаха на първо четене в парламента

11:19 | 08.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Единодушно с 212 гласа "за" и без нито един "против" и "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се повишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина, предаде БТА.

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Той предвижда също от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина.

Освен това е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров. По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 хил. лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши НС.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 млн. лева, се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта. Нека този парламент приключи тази много важна реформа, призова Мартин Димитров.

Александър Иванов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, като мярката е и част от предизборната им програма.

Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта още Христов.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" също изрази подкрепа за предложението, което по думите му е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отбеляза той.

От "Има такъв народ" също застават за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Пряката загуба за бюджета ще е м/у 85 и 130млн лева , но разчитат на изсветляване , което ще доведе до увеличение на други приходи ... Ще се разбере след 2-3 години ефекта ... А 5% дивидент по всяка вероятност ще го увеличат ... Щото през него се заобикалят социални плащания ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Николай Караджов
преди 1 година
Най-накрая нещо наистина полезно и смислено и добро за най-дребния бизнес, много закъсняло, но по-добре късно отколкото никога. Само не мога да разбера защо направо не го повишат до 166 000 лв от раз а на две стъпки. Кому е нужно това бавене и туткане, а може и да се забрави за по-високия размер от 166 000 лв след време. Сега е ред и на 5% данък дивидент да се премахне, че ако пак ГРОБ и Бойу вземат властта не ми се мисли тия бирници данъци не намаляват или премахват, а точно обратното само знаят да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още