IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предприема стъпки за увеличаване на прага за регистрация по ДДС

Изпращаме искане за дерогация до ЕК, анонсира премиерът Кирил Петков преди началото на заседанието на Министерския съвет

12:34 | 05.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството ще поиска дерогация от Европейската комисия, за да може да повиши прага за регистрацията на фирмите по ДДС, анонсира преди началото на заседанието на правителството премиерът Кирил Петков.

В момента компаниите с оборот над 50 хил. лева задължително се регистрират по Закона за ДДС. Целта е този праг да бъде увеличен до 100 хил. лева.

Петков изтъкна, че тази стъпка е част от коалиционното споразумение за управлението на страната. То ще облекчи съществено малкия и средния бизнес, допълни още премиерът.

В средата на април от "Демократична България" съобщиха, че темата е била обсъдена на коалиционен съвет. От партията предлагат повишаването на прага да стане на два етапа - от 50 хил. на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г. и от 100 хил. на 166 хил. лева от 1 януари 2024 г. От партията, която е част от коалиционното управление, коментираха, че това ще намали значително административната тежаст за малките фирми. На първата "фаза" тя ще засегне около 90 хил. фирми.

Идеите за увеличаване на прага за регистрацията по ДДС се дискутират от години. БСП, заедно с "Изправи се, БГ! Ние идваме", внесоха в деловодството на предишното Народно събрание подобен проект, който беше разгледан по време на заседание на бюджетната комисия.

По време на обръщението си към министрите и медиите Кирил Петков коментира още и че София в момента е домакин на енергийната конференция на страните от Югоизточна Европа, на която се обсъжда енергийната сигурност на региона. Търси се оптимизацията между системите, алтернативни доставки и приемливи цени, допълни още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Frosty
преди 1 година
Най-сетне едно полезно нещо от правителството на Кирчо и Кокорчо.Този праг за ддс трябваше да бъде повишен много отдавна, още през 2015-та.Дано българското правителство да не е твърде закъсняло с мерките си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
Прага за регистрация по ДДС е на смешно ниското ниво от 50 000 лв. още преди десетина години трябваше да бъде повишен на 100 000 лв а сега даже подходящо ниво е поне 300 000 - 360 000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още