IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското промишлено производство се сви за пръв път от три месеца

Годишното увеличение през май е било под прогнозите на икономистите

12:24 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Промишленото производство в Италия е записало първото си месечно понижение през май от три месеца насам, пише Ройтерс.

Тогава производството е намаляло с 1,1% на месечна база в съответствие с медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията. Същевременно данните за април бяха ревизирани в посока надолу от 1,6% ръст до 1,4%.

Въпреки понижението в периода март – май промишленото производство е нараснало с 2,3% спрямо трите месеца до февруари, съобщи италианският национален статистически институт (ISTAT).

На годишна база, изгладена спрямо работните дни, промишленото производство се е увеличило с 3,4 на сто през май – значително под очакванията на анализатори за повишение от 4%.

На месечна база е отчетен спад в производството на потребителски, междинни и енергийни стоки, докато това на инвестиционни е записало скромен ръст.

По-рано през седмицата стана ясно, че ръстът на германското промишлено производство се е забавил през май до 0,2%, докато през април повишението е било в размер на 1,3%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още