IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германското промишлено производство разочарова икономистите

Проблемите с веригите на доставка и пандемичните блокирания в Китай затрудняват обработката на поръчките

12:33 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германското промишлено производство е записало по-слаб ръст от очакваното през май, след като проблемите с веригите на доставка, усложнени от войната в Украйна и пандемичните блокирания в Китай затрудниха обработката на поръчките, пише Ройтерс.

Данните на Федералната статистическа служба (Destatis) в четвъртък показват, че промишленото производство се е увеличило с 0,2% през май, докато месечното увеличение през април е било в размер на 1,3%. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ръст от 0,4 на сто.

Ден по-рано 
стана ясно, че търсенето в страната е останало стабилно въпреки инфлацията и несигурността, произтичаща от руската инвазия в Украйна. Фабричните поръчки в Германия са се увеличили с 0,1% през май спрямо предходния месец, докато очакванията на икономистите бяха за понижение в размер на 0,5 на сто. Повишението е предизвикано от големи поръчки, като без тях показателят се е свил с 0,9%, сочат данните на Destatis.

"Прекомерното търсене вероятно се дължи на продължаващия остър недостиг на междинни продукти", обясняват от Destatis. "Компаниите все още изпитват затруднения да изпълнят поръчките си, докато снабдителните вериги преминават през прекъсвания заради войната в Украйна и пандемията", допълват от статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още