IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето в Германия не се огъна пред несигурността и инфлацията

Фабричните поръчки в най-голямата европейска икономика са записали неочакван ръст

14:40 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричните поръчки в Германия неочаквано са се увеличили през май, макар че инерцията на световната икономика е засегната от инфлацията и несигурността, която войната в Украйна предизвиква, пише Bloomberg.

Германия Германия

Търсенето се е увеличило с 0,1% спрямо предходния месец, докато очакванията на икономистите бяха за понижение в размер на 0,5 на сто. Повишението е предизвикано от големи поръчки, като без тях, показателят се е свил с 0,9%, сочат данните на Германската статистическа служба (Destatis).

"Прекомерното търсене вероятно се дължи на продължаващия остър недостиг на междинни продукти", обясняват от Destatis. "Компаниите все още изпитват затруднения да изпълнят поръчките си, докато снабдителните вериги преминават през прекъсвания заради войната в Украйна и пандемията", допълват от статистическата служба.

Перспективите пред най-голямата европейска икономика се влошиха, след като Русия спря доставките на газ, увеличавайки риска от недостиг през предстоящата зима.

Проучванията на S&P Global показват задълбочаващ се спад на търсенето на германски стоки, макар че производителите в страната разчитат на натрупали се заради проблемите с веригите на доставки поръчки.

Данните по-рано през седмицата показаха, че Германия е записала първия си търговски дефицит от три десетилетия насам през май поради изненадващ ръст на вноса.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още