IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът от Азия все повече се забавя

Според две нови проучвания ръстът на търговията в региона е достигнал повратна точка

10:17 | 16.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износният бум на Азия показва признаци, че затъва в по-дълбок от очакванията спад, предупредиха HSBC Holdings и Nomura Holdings в отделни свои проучвания, публикувани във вторник.

Предупрежденията на двата кредитора предполагат, че ръстът на търговията, който бе основен двигател на Азия по време на пандемията, е достигнал повратна точка, съвпадайки със сигналите, които производителите изпращат през годината, предава Bloomberg.

В своя бележка главният икономист за Азия на HSBC Фредерик Нюман предупреждава, че ключови индикатори показват срив на новите поръчки, а търсенето на произведена в Азия електроника очевидно се успокоява.

„Нещата се връщат обратно към нормалното – и то бързо“, пише Нюман. „Вярно е, че водещите PMI индекси за електрониката, публикувани за юли, не изглеждат толкова обезпокоителни на повърхността. Но ако поровим по-дълбоко, сривът става очевиден“.

В същото време актуализираният индекс за износа на Азия на Nomura предупреждава, че доставките на региона може би са достигнали критична повратна точка.

Банката промени индекса си, наричан NELI, отказвайки се от три от показателите си и заменяйки си четири нови, достигайки общо девет, които показват по-дълбоко забавяне на търговията.

„В сравнение с предишния ни стар модел от 2020 г. новият индекс NELI предупреждава за по-дълбок срив в износа от Азия“, посочва Роб Субараман, ръководител на световните пазарни проучвания в Nomura.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още