IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кутев: Референдумът за президентска република трудно може да се случи

Подобен референдум изисква промяна в Конституцията и мнозинство от депутатите, напомни говорителят на служебния кабинет

11:59 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Национално допитване дали България да стане президентска република трудно може да се случи и то не е съгласувано с президента, а е самоинациатива на "Има такъв народ" (ИТН). Това каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в ефира на Нова телевизия, цитиран от БТА.

Коментарът му е във връзка с видеообръщение на лидера на ИТН Слави Трифонов, в което той се обяви за референдум на тема дали страната ни да стане президентска република.

"Искам първо да подчертая, че това със сигурност не е съгласувано по никакъв начин с президента и че това е самоинициатива, която излиза очевидно от г-н Трифонов", заяви Кутев.

Според него референдум с темата, която повдига Трифонов, трудно може да се случи. Кутев припомни, че това изисква промяна в Конституцията, за което е нужно квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

По темата с доставките на газ у нас говорителят на служебното правителство посочи, че целта е да се намерят "всички възможни източници на доставки", да се изчислят всички възможни цени и да се осигури максималното количество най-евтин газ. 

"В нито един момент служебният кабинет не е казвал, че ще се връща към "Газпром" по друг повод, освен по повод на това да бъдат търсени всички варианти за осигуряване на газ през тази зима", увери Кутев.

"Не говорим за следващ договор с "Газпром"", заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още