IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика показа изненадваща устойчивост през август

Възходящото движение може да не е дълготрайно на фона на задълбочаващия се спад в имотния сектор

11:01 | 16.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика показа изненадваща устойчивост през август, записвайки по-висок от очакваното ръст в промишленото производство и продажбите на дребно, въпреки че задълбочаващият се спад в имотния сектор помрачава перспективите, пише Ройтерс.

Промишленото производство е нараснало с 4,2% на годишна база през август, записвайки най-бързия си растеж от март насам. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 3,8 на сто, докато през юли повишението бе в размер на 3,8%.

Продажбите на дребно са се увеличили с 5,4% за година, също записвайки шестмесечен рекорд, докато очакванията бяха за ръст от 3,5 на сто. За сравнение - през юли повишението се равняваше на 2,7%.

Икономическата активност в Китай се е подобрила през август. Източник: Bloomberg L.P. Икономическата активност в Китай се е подобрила през август. Източник: Bloomberg L.P.

"Това се дължи на по-ниската база за сравнение - делта вълната на коронавируса натежа на икономическата активност през август 2021 г.", смята Джулиан Евънс-Притчърд, икономист за Китай в Capital Economics.

Въпреки положителните резултати Евънс-Притчърд не очаква възходящата тенденция да продължи и през септември.

"Въпреки че сегашната вълна на коронавируса може да е достигнала своя връх, активността ще остане слаба през следващите месеци на фона на задълбочаващия се спад в имотния сектор, намаляващия износ и повтарящите се прекъсвания заради Covid-19", допълни икономистът.

За разлика от силните данни за активността, имотният сектор записа още един спад през август, когато продажбите, инвестициите и цените на жилищата са намалели.

Инвестициите в имоти са били с 13,8% по-малко миналия месец, като това е било най-бързото понижение от декември 2021 г., сочат изчисления на Ройтерс на база официалната статистика. Цената на новите жилища е спаднала с 1,3% на годишна база през август, най-бързият спад от август 2015 г., след като през юли тя намаля с 0,9 на сто.

На фона на малкото сигнали за значително облекчаване на противоепидемичните мерки, някои анализатори очакват китайската икономика да се разрасне с 3% тази година, като това би би най-малкият растеж от 1976 г., ако се изключи повишението от 2,2% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още