IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка остави лихвите си без промяна

Би било много рядък случай за регулатора да намали лихвите в последователни ходове, обясни анализатор

15:39 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка иззе от ликвидността на банковата система за втори пореден месец, но остави лихвите без промяна в опит да намали натиска върху юана от нарастващата пропаст с паричната политика на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Китайската народна банка предложи 400 млрд. юана (58 млрд. щатски долара) посредством средносрочния си механизъм за заеми (MLF) - ход, който бе в съответствие с медианните прогнози в анкета на медията. Така през септември предстои да бъде изтеглена нетна сума от 200 млрд. юана.

Средносрочната лихва по механизма бе оставена на ниво от 2,75%, след като през август бе понижена с 10 базисни пункта.

Предпазливостта на регулатора около разхлабването е предизвикана от нараснали опасения за изтичане на капитал, след като данните за щатската инфлация подсилиха прогнозите за още един агресивен ход от Фед този месец.

"Би било много рядък случай за регулатора да намали лихвите в последователни ходове, освен когато е в кризисен режим", каза Сяодзя Джъ, икономист в Credit Agricole CIB в Хонконг. "Смятаме, че Китайската народна банка може да бъде колеблива в промяната на средносрочната лихва в краткосрочен план, като се имат предвид очакванията за бързо затягане от Фед и натискът за поевтиняване върху юана", допълни Джъ.

По-затегнатата ликвидност може да отнеме от натиска върху юана. Освен това, тя може да спомогне и за облекчаване на опасенията, че твърде многото пари в банковата система увеличават финансовите рискове като подсилват образуването на балони при активите.

Има логика Китайската народна банка да източи част от прекомерната ликвидност чрез средносрочния механизъм, след като разчита повече на структурните инструменти на паричната политика, каза и Уинсън Пун, ръководител по проучвания за фиксирана доходност в Maybank Securities Pte Ltd. в Сингапур.

Решението на регулатора обърка инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион, където борсите завършиха търговската сесия без единна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още